Istoričar Bojan Dimitrijević, koji je bio član stranke SRCE napustio je ovu partiju i javno podržao koaliciju NADA na narednim izborima. Dimitrijević još nije formalno postao član Novog DSS, ali je podržao njiihov rad i predsednika Miloša Jovanovića. Široj javnosti postao je poznat kao savetnik bivšeg predsednika Borisa Tadića, ali i po kontroverznim stavovima. Svojevremeno je javno zagovarao rehabilitovanje Milana Nedića, fašističkog saradnika iz Drugog svetskog rata.

Bojan Dimitrijević je 2022. godine postao član tada pokreta, a sada stranke SRCE, čiji je lider Zdravko Ponoš. Ipak, bilo je upadljivo da u poslednje vreme nije bio prisutan u javnosti, izuzev nastupa u emisiji „Hit tvit“ gde je bio zajedno sa ministrom finansija Sinišom Malim.

Dimitrijević nije bio ni na listi kandidata ispred stranke SRCE za naredne izbore, a onda se pojavio na stranačkom događaju koalicije NADA u Osečini.

„Hoću da pozdravim moje prijatelje Voju Mihailovića, drugara i velikog prijatelja Miloša Jovanovića, čoveka pred kojim je značajna politička budućnost. Ja sam ovde gost, a on je čovek koji veruje u to što govori i predstavlja političara koji treba da bude moderan srpski političar. On je uveren u srpstvo, poštuje tradicionalne vrednosti, ne da na sebe i vodi Novi DSS kao jednu od ključnih stranaka s kraja 20. veka i početka 21. veka ka slavnim stazama“, rekao je Dimitrijević na događaju u Osečini.

Bojan Dimitrijević Foto:FoNet/Milica Vučković

U izjavi za Novu Dimitrijević je potvrdio da je napustio SRCE, ali da nije postao član Novog DSS.

„Nisam više u SRCU, a na skup u Osečini sam došao kao prijatelj i istoričar. Istraživao sam u tom kraju, pa je imalo smisla da se pojavim. Ne znam zaista da li ću i formalno postati član koalicije NADA“, rekao je kratko Dimitrijević za Novu.

Miloš Jovanović, lider Novog DSS istakao je da je Dimitrijević pružio podršku koaliciji NADA kao istoričar i podvukao kako veruje da će Dimitrijević i formalno postati član.

„Bio je u ulozi podrške čoveka za kog verujem da ideološki podržava ono što mi radimo. Verujem da će tu podršku učini javnom, ali to je na njemu. Nije još uvek formalni član, ali daje nam podršku kao istoričar i očekujem da ta podrška bude javna“, naglasio je Jovanović.

Miloš Jovanović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Po profesiji istoričar, Dimitrijević je u javnosti ostao upamćen i po tome što je bio savetnik Borisa Tadića, u vreme dok je bio ministar odbrane. Kasnije, nakon što je Tadić postao predsednik države, Dimitrijević je postao njegov savetnik za vojna pitanja.

Kao istoričar u javnosti je prepoznatljiv po vrlo spornim stavovima koji su vezani za period Drugog svetskog rata. On se zalagao za rehabilitaciju Milana Nedića, dokazano kvislinškog saradnika za vreme Drugog svetskog rata.

U vreme dok je bio član Demokratske stranke, tadašnji lider Bojan Pajtić pokrenuo je disciplinski postupak za njegovo isključenje, upravo zbog relativizacije fašizma i zalaganja za odbranu generala Milana Nedića. To se i desilo.

Bojan Pajtić Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Dimtrijević je kasnije tražio i rehabilizaciju generala Draže Mihailovića, te iznosio stav da je potrebno vratiti mu zasluženo mesto koje ima u srpskoj istoriji 20. veka.

„Mihailović je daleko od toga da je bio bilo kakav fašista. On je bio ministar vojni, načelnik Đeneralštaba vojske Kraljevine Jugoslavije u toku Drugog svetskog rata i lider pokreta otpora. Sasvim daleko od bilo čega što bi moglo da ga veže za fašizam“, rekao je Dimitrijević 2010. godine.

BONUS VIDEO: Intervju Miloš Jovanović, lider Novog DSS

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar