Prelaz Jarinje Foto: Nova.rs

Skoro četiri sata su prošla otkada su uklonjene barikade na magistralnim putevima na severu Kosova, ali administrativni prelazi Jarinje i Brnjak su i dalje zatvoreni za saobraćaj.

U ovom trenutku nema ni naznaka kada bi prelazi mogli da budu otvoreni.

Iz kosovske policije koja se nalazi na prelazu Jarinje kažu da čekaju odluku prištinske vlade, da bi se prelaz otvorio. Jedan od razloga može biti taj jer su na dva mesta ostali kamioni koji ne mogu da se pokrenu, i tako pomere.

Prema našim saznanjima, u Gornjem Jarinju gde je bila jedna od barikada, iako pored puta, još se nalazi jedan od kamiona. Ali, s obzirom da ga iz tehničkih razloga nije moguće pomeriti, pre pola sata je poslat bager kako bi ga izvukao.

KFOR je saopštio da pažljivo prati situaciju na Severu Kosova.

Po nalogu SAD, Priština je za 30 dana odložila primenu odluke o preregistraciji vozila i uvođenju deklaracijskih listova umesto srpskih ličnih karata. Reporter RTS-a javlja da su uglavnom uklonjene barikade koje su Srbi postavili u znak protesta na Jarinju, ali da još nije krenuo saobraćaj. Na Merdaru saobraćaj funkcioniše normalno, ali se svima sa srpskim ličnim kartama izdaju propratni papiri. EU pozvala Beograd i Prištinu na sastanak u Briselu.

BONUS VIDEO Počelo uklanjanje barikada na severu KiM

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar