Foto: Printscreen/YouTube/United Nations

Zamenica specijalnog predstavnika Francuske pri Ujedinjenim nacijama Natali Estival Brodhurst izjavila je danas da je formiranje Zajednice srpskih opština ključno za normalizaciju odnosa Srbije i tzv. Kosova.

Ona je obe strane pozvala da momentalno, bez ikakvih rezervi, sprovedu sve što je dogovoreno sporazumom iz Ohrida, što uključuje formiranje Zajednice srpskih opština.

„To je ključni element sporazuma“, rekla je ona.

Estival Brodhurst je rekla da će sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, zakazan za 2. maj u Briselu, pružiti mogućnost da se razgovara o statusu ZSO.

Ona je navela da je zvaničan Pariz zadovoljan zbog toga što je došlo do određenog napretka u odnosima Beograda i Prištine, ali je istakla da je ton ministra spoljnih poslova Srbije i tzv. Kosova na današnjoj sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija bio problematičan. Istakla je da treba izbeći novu krizu u narednim nedeljama kako se ne bi zaustavio „pozitivan trend“.

„Pozivamo obe strane da se uzdrže od jednostranih mera koje bi mogle da dovedu do eskalacije situacije“, navela je francuska predstavnica u UN.

Posebno je istakla da treba naći rešenje kada je reč o promeni registarskih tablica.

Govoreći o vanrednim izborima na severu Kosova i Metohije, Estival Brodhurst je rekla da oni ne mogu biti rešenje na duže staze. Izrazila je žaljenje zbog slabe izlaznosti i neučešća Srba na izborima.

Ona je zaključila da Srbija i tzv. Kosovo moraju da postignu sveobuhvatni pravno-obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa.

***

BONUS VIDEO: Dačić – Jedna karijera

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar