Srbija, Švedska, zastava
Foto: Shutterstock

Predsednik švedskog parlamenta Andreas Norlen izjavio je danas u Beogradu da Švedska ostaje veoma posvećena proširenju EU na Zapadni Balkan, ali da Srbija mora da poradi na reformama u više oblasti radi članstva u Uniji.

„Švedska podržava evropske ambicije Srbije i celog Zapadnog Balkana da postanu deo evropske porodice. Članstvo Srbije u EU zahteva reforme u oblasti vladavine prava, pravosuđa, borbe protiv korupcije, slobode medija, kao i političkog sistema, kako bi opozicija ponovo bila zastupljena u parlamentu“, rekao je Norlen.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka sa predsednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem, Norlen je kazao da mu je bilo „veoma drago da čuje informacije“ o dijalogu srpske vlasti i opozicije o izbornim uslovima.

„U Švedskoj su svi članovi parlamenta demokratski predstavnici naroda, svi jedni druge zovemo kolegama. Podržavamo smanjenje oštrih tonova izmedju političara u Srbiji, veoma smo privrženi takvom razvoju situacije“, naveo je Norlen.

On je rekao da Švedska slavi 100. godišnjicu uvodjanje demokratije i dodao da koristi taj jubilej da razgovara o stanju demokratije u drugim zemljama sa njihovim liderima.

Norlen je kazao da u Švedskoj živi oko 130.000 građana srpskog porekla, navodeći da je srpska dijaspora „važan i dobro integrisan deo švedskog društva“.

Dačić je rekao da Srbija želi „što bolju saradnju“ sa Švedskom i da su bilateralni odnosi „dobri i u usponu“.

On je ponovio da je strateško opredeljenje Srbije članstvo u EU i zahvalio Švedskoj na kontinuiranoj podršci na evropskom putu.

„Zahvalni smo Švedskoj na razvojnoj pomoći, bespovratna pomoć od švedske razvojne agencije je iznosila nekoliko stotina miliona evra u poslednjih 20 godina. Ta agencija izdvaja oko 12 miliona evra bespovratne pomoći za Srbiju na godišnjem nivou“, kazao je Dačić.

Predsednik Skupštine Srbije je naveo da je upoznao Norlena sa reformama koje Srbija sprovodi, uključujući ustavne promene, kao i o dijalogu vlasti i opozicije.

„Predstavio sam sve što radimo zajedno sa Vladom u vezi s poglavljima 23 i 24 u pregovorima sa EU, u oblastima vladavine prava i ljudskih prava i sloboda. Informisao sam ga o toku međustranačkog dijaloga i nastojanju da se postigne dogovor kako bi sve stranke učestvovale na parlamentarnim i beogradskim izborima koji bi trebalo da budu održani naredne godine“, rekao je Dačić.

Ukazao je da je spoljnotrgovinska razmena Srbije i Švedske u 2020. godini iznosila oko 355 miliona evra, što je ocenio kao „značajnu cifru, ali daleko ispod realnih mogućnosti“.

Dačić je izrazio zahvalnost zbog posete švedske delegacije, u kojoj su članovi više parlamentarnih stranaka, u vreme kada se većina sastanaka održava onlajn zbog pandemije korona virusa.

Članovi delegacije švedskog parlamenta sastaće se danas i sa predsednikom i premijerkom Srbije, Aleksandrom Vučićem i Anom Brnabić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 
Facebook
 
Twitter
 
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare