Albin Kurti i Aleksandar Vučić Foto:EPA-EFE/Kiyoshi Ota / POOL, EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Predsednik Demokratske partije Kosova (DPK) Memlji Krasnići optužio je danas premijera Kosova Aljbina Kurtija za tajni dogovor sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o uklanjanju barikada.

On je na konferenciji za novinare rekao da je Vlada u zamenu za uklanjanje barikada oslobodila bivšeg srpskog policajca Dejana Pantića, osumnjičenog za terorizam.

„Evidentno je da je premijer Aljbin Kurti imao tajni dogovor sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o uklanjanju barikada, pristankom na oslobadjanje optuženog za terorizam Dejana Pantića. Ali osim njega, pušteni su i drugi, kao i Nikola Nedeljković“, naglasio je Krasnići.

Memlji Krasnići Foto: Printscreen

On je optužio Vladu za amnestiju kriminalnih grupa na severu.

Prema njegovim rečima, Kurti ne zna kada će barikade biti uklonjene niti kada će biti postavljene nove.

„Da postoje tajni pregovori, to je evidentno. Oslobadjanje Pantića i Nedeljkovića juče nije slučajno, nije slučajno došlo do amnestije zločinačkih grupa, dogovora ove Vlade da nasilnike naše države pusti na slobodu i ne goni ih, jer je to izgleda bilo otplata za uklanjanje barikada“, rekao je Krasnići.

Krasnići je Kurtija optužio „za političku nezrelost“.

„Pogrešan pristup u odnosu na međunarodne partnere, a pre svega njegova neodgovornost da izvršava zakonske i ustavne obaveze koje ima, doveli su do sramne situacije za našu zemlju, gde nam predsednik Srbije iz Raške govori kako i šta će se dešavati na severu teritorije Republike Kosovo“, rekao je Krasnići.

Prema njegovim rečima „bez presedana“ je da predsednik Vučić odlučuje „kada može biti slobodno kretanje na teritoriji Kosova“, i da to treba da zabrine svakog „gradjanina Kosova, ali posebno premijera“.

Lider najveće opozicione stranke na Kosovu kaže da poslednje tri nedelje koliko su trajale barikade „kriminalne bande koje kontroliše Vučić držale kao taoce državu i suverenitet na severu zemlje“.

BONUS VIDEO Barikade na severu Kosova

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare