Foto:Vesna Lalić/Nova.rs, N1

Polaganjem zakletve pred starim sazivom Skupštine Srbije, Aleksandar Vučić je juče i zvanično započeo svoj drugi mandat na poziciji predsednika republike Srbije. U ovom trenutku, iako su izbori održani pre sada već puna dva meseca, to je jedina institucija koja je dobila svog zvaničnog predstavnika. Vladu ćemo kako je najavio sam Vučić dobiti do kraja jula, što znači da će pre toga biti konstituisana i skupština. Do tada, kako kaže Ustav i zakon, samo pojedine važne odluke može da donosi Vlada u tehničkom mandatu. Predsednik države ne može.

Aleksandar Vučiće je tokom svog prvog predsedničkog mandata gotovo svakodnevno izlazio iz svojih ustavnih ovlašćenja. Proglasio je vanredno stanje, kupovao respiratore,smenjivao ministre, kontrolisao magacine, Milana Radojčića proglašavao nevinim za ubistvo Olivera Ivanovića, iznosio detalje istrage, najavljivao hapšenja…

Ovaj spisak je zaista dug i nabrajanje bi zaista potrajalo. Jedna od konstanti je činjenica da je Aleksandar Vučić istovremeno ponovo i predsednik države i predsednik stranke.

A to je protiv Ustava Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Sam Vučić je čak 10 puta, što je precizno izračunao analitičar Cvjetin Milivojević, obećao da će se povući sa čela stranke. Poslednji put je rekao da će to učiniti kada se formira Vlada, mada nije jasno kakve veze ima njegova funkcija u stranci i izbor Vlade.

To znači da će to učiniti, ako je verovati njegovoj najavi, do kraja jula kada će biti formirana vlada.

Iako je u obavljanju funkcije predsednika države već iskusan, jer iza sebe ima petogodišnji mandat, ne bi bilo loše da se stari – novi predsednik podseti šta su njegove nadležnosti i ovlašćenja.

Da se podsetimo, šta kaže Ustav

Foto: N1

U Ustavu Srbije, najvišem pravnom aktu zemlje na koi se i sam često poziva, sve jasno piše i glasi ovako:

Položaj predsednika Republike
Član 111
Predsednik Republike izražava državno jedinstvo Republike Srbije.

Nadležnost predsednika Republike
Član 112

1. predstavlja Republiku Srbiju u zemlji i inostranstvu,
2. ukazom proglašava zakone, u skladu s Ustavom,
3. predlaže Narodnoj skupštini kandidata za predsednika Vlade, pošto sasluša mišljenje predstavnika izabranih izbornih lista,
4. predlaže Narodnoj skupštini nosioce funkcija, u skladu sa Ustavom i zakonom,
5. postavlja i opoziva ukazom ambasadore Republike Srbije na osnovu predloga Vlade,
6. prima akreditivna i opozivna pisma stranih diplomatskih predstavnika,

7. daje pomilovanja i odlikovanja,
8. vrši i druge poslove određene Ustavom.

Predsednik Republike, u skladu sa zakonom, komanduje Vojskom i postavlja, unapređuje i razrešava oficire Vojske Srbije.

I to bi bilo to. Nimalo zahtevno štivo. Lako se pamti.

Šta je u zakletvi obećao sad

A sam Vučić se juče nakon polaganja zakletve za predsednika Srbije obratio poslanicima, članovima Vlade i drugim zvanicama i poručio da želi da bude predsednik svih i predsednik za sve, prvi u obavezama, a poslednji u privilegijama.

Aleksandar Vučić predsednik pozdravlja okupljene građane Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

„Dame i gospodo, dragi prijatelji, ne postoji veća čast, obaveza. Sve to dobio sam od građana na izborima, izraz volje uverljive većine i mene i sve vas zadužila je da činimo sve ono što je u najboljem interesu za Srbiju. Želim da budem predsednik svih i predsednik za sve, da radim više, a da tražim vse za našu Srbiju. Mir stabilnost, nezavisnost u odlučivanju, sigurnost, zdravlje, rad, rad i rad… Srbija će biti samo ono što mi od nje napravimo“, rekao je juče Vučić.

Šta je obećao prvi put …

Pre pet godina je Vučić takođe održao govor nakon polaganja zakletve. I tada je između ostalog rekao:
„Nema slobode, u podelama. Nema napretka, u svađama. Nema cilja, u izmaglici sukoba, nema rezultata bez međusobnog poštovanja. Ne vidi se, ne može da se prepozna, nejasan je i, samim tim, nedostižan“.

Umesto izrečenog i obećanog, u Srbiji su podele produbljene, medijske slobode značajno ugrožene kao i svako ko misli drugačije i kritikuje vlast. Takvi su proglašavani izdajnicima i državnim neprijateljima. Ispostavilo se da su prvi mandat tako obeležile i podele i svađe, sve suprotno od onoga što je tada Aleksandar Vučić obećao.

Drugi mandat je počeo da teče juče, i trajaće narednih pet godina.

Bonus video: Anketa pred Vučićevu zakletvu – On je posebna planeta na ovom svetu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare