Vljosa Osmani Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Predsednica Kosova Vjosa Osmani rekla je danas da je objavljeni "nacrt Statuta" Zajednice opština sa srpskom većinom koji kruži u medijima "lažna vest" i dodala da na stolu nema "nikakav nacrt" koji se odnosi na tu zajednicu.

Osmani je kazala da „nije tačno da postoji nemački nacrt koji je dostavljen Republici Kosovo“, i kako je dodala, neće ga ni biti.

„Nemamo na stolu nijedan nacrt koji se odnosi na Asocijaciju – Zajednicu. To su ‘lažne vesti’ „, rekla je ona.

Po njenim rečima, i američki državni sekretar Entoni Blinken je naveo da se od Kosova neće tražiti ništa što će biti u suprotnosti sa Ustavom.

Osmani je rekla da je francusko-nemačka inicijativa „usmerena na unapređenje dijaloga Kosova i Srbije“ i da će „narednih nedelja“ biti sastanci predstavnika tih dveju država da bi se utvrdili detalji o inicijativi.

Ocenila je da je namera Francuske i Nemačke dobra, ali da, kako je kazala, institucije Kosova nikako neće tolerisati narušavanje svog suvereniteta.

Ona je o zameni registarskih tablica vozila kosovskim kazala da se tu radi o „primeni vladavine prava“, te da „postoji mala grupa Srba koji nisu promenili tablice u RKS“.

„Kontinuirano odlaganje sprovođenja te odluke (o tablicama) znači da se tolerišu pretnje srpskih kriminalnih grupa“, rekla je ona.

Pozvala je Srbe da ne nasedaju na, kako je kazala, „pritiske i pretnje iz Srbije“.

BONUS VIDEO Zašto su Ivan Todosijević i ZSO ključni za BG 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar