Milan Marinović Foto:FoNet/Božana Pavlica

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović na pitanje novinara Nova.rs da li je odluka premijerke Ane Brnabić da zabrani eUpravi da odgovori na pitanja televizije N1 kršenje Zakona o dostupnosti informacija od javnog značaja, kaže da to pitanje nije u užem krugu njegovih nadležnosti.

Podsetimo, premijerka Ana Brnabić juče je sazvala vanrednu konferenciju za novinare, na kojoj je optužila televiziju N1 i njene novinare da ruše plan vakcinacije i da su „politički protivnici“ zbog živog uključenja u kome su građani koje su zatekli tamo rekli da su pozvani na vakcinaciju u Belekspo centar, a da su tamo zatekli zaključana vrata.

Ona je zatim objasnila i da je lično ona zabranila eUpravi da odgovore na pitanja koja su im novinari N1 uputili.

Iako je reč o informaciji od javnog značaja, poverenik Milan Marinović u odluci premijerke ne vidi ništa sporno.

„To baš i nije pitanje za poverenika, nije u užem krugu mojih nadležnosti“, rekao je Marinović.

On dalje objašnjava da u Zakonu o pristupu informacijama od javnog značaja postoji član broj sedam u kojem stoji zabrana diskriminacije novinara i javnih glasila.

„To znači da se ne sme praviti razlika između novinara i medijskih kuća, tako da se jednima odgovori na zahtev za pristup informacijama, a drugima ne. U situaciji kada bi recimo tri ili četiri medijske kuće poslale isti zahtev, da se jednima da informacija, a drugima ne ili da je neki dobiju kasnije, pod uslovom da su zahtev predali istovremeno – to je onda kršenje zakona“, objašnjava Poverenik i dodaje:

„U ovom slučaju da je N1 podneo zahtev za pristup informacija, a da je to uradilo još nekoliko medijskih kuća i da samo N1 nije dobio odgovor, to bi onda bilo kršenje zakona“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare