Foto:REUTERS/Florion Goga

Generalni direktor kosovske policije Gazmend Hodža izjavio je danas da je kosovska policija pojačala prisustvo na severu i da su smanjene redovne policijske patrole.

„Pojačali smo prisustvo i budnost oko granične zone. Takođe, pojačali smo prisustvo specijalne jedinice kosovske policije na severu Kosova. Malo smo smanjili redovne policijske patrole, jer one nemaju toliki nivo zaštite da se suoče sa svakim mogućim napadom“, rekao je Hodža u izjavi Radiju Slobodna Evropa.

On nije izneo detalje o tome koliko su ojačani kapaciteti specijalne jedinice, ali je rekao da je institucija koju vodi stalno u koordinaciji sa mirovnom misijom NATO – Kforom i sa misijom Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (Euleks).

Do novih pojačanja prisustva specijalnih snaga policije na severu Kosova došlo je nakon ubistva policajca Afrima Bunjakua u nedelju u oružanom napadu u Banjskoj kod Zvečana.

U akciji koja je usledila, ubijeno je troje napadača, Srba sa Kosova, dok je više uhapšeno.

Trojici uhapšenih je određen pritvor od 30 dana dok su četvorica oslobođena zbog, kako su saopštili iz Specijalnog tužilaštva Kosova, nedostatka dokaza.

Zaplenjen je arsenal oružja, dok je nekoliko napadača pobeglo i, prema pisanju prištinskih medija, nalazi se na lečenju u bolnicama u Srbiji.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar