Predstavnici opozicije i inicijatori ProGlasa potpisali su sporazum o neophodnim izbornim uslovima za slobodne i poštene izbore Foto:Antonio Ahel/ATAImages

Koalicije "Srbija protiv nasilja" i NADA zajedno sa inicijativom "ProGlas" usaglasili su jedinstvenu platformu sa kojom će opozicija nastupiti na kolegijumu Narodne skupštine Republike Srbije zakazan za ponedeljak 1. aprila.

„Ključni zahtevi koji se moraju ispuniti pre održavanja bilo kojih izbora su: 1) revizija biračkog spiska, u čemu će učestvovati i opozicione stranke i nevladine organizacije, u skladu sa
preporukama ODIHR-a, zatim 2) zaustavljanje široko rasprostranjene zloupotrebe medija od strane vlasti i uspostavljanje odgovornog i profesionalnog izveštavanja javnog servisa RTS-a i 3) održavanje svih lokalnih izbora u isto vreme zajedno sa izborima za Skupštinu grada Beograda, a opozicija će inistirati i na ispunjenju svih preporuka iz konačnog izveštaja ODIHR-a“, navodi se u saopštenju i dodaje:

Predstavnici opozicije i inicijatori ProGlasa potpisali su sporazum o neophodnim izbornim uslovima za slobodne i poštene izbore Foto:Antonio Ahel/ATAImages

„Dosadašnjim postupcima nosioci vlasti nisu pokazali spremnost na suštinsku promenu izbornih uslova, već su nastavili sa aktivnostima koje su i dovele do ocene o neregularnosti izbora i post- izborne krize, kao što su migracije birača, manipulisanje biračkim spiskom, ucene i pritisci na birače i zloupotreba medija. Srbija se nalazi u dubokoj političkoj krizi koja je nastala nakon krađe izbora i neophodne su hitne i odlučne promene, čiji se efekti moraju osetiti pre održavanja bilo kojih narednih izbora, kao što se to i navodi u preporukama ODIHR-a. U suprotnom, ne možemo govoriti o tome da su izbori slobodni i pošteni i opozicija na njih neće pristati“; zaključuje se u saopštenju.

PROČITAJTE JOŠ:

Podsetimo, na sastanku predstavnika dve najveće opozicione koalicije sa predstavnicima ProGlasa rečeno je, prema saznanjima Nova.rs da je bojkot izbora rešenje ukoliko vlast ne prihvati zahteve za unapređenje izbornog procesa.

Prema rečima našeg izvora, predstavnici koalicije NADA (Novi DSS i Pokret za obnovu Kraljevine Srbije – POKS) naglasili su da su apsolutno protiv izlaska na izbore ukoliko vlast ne usvoji zahteve i ukoliko se izborni uslovi ne poboljšaju.

S druge strane, predstavnici koalicije „Srbija protiv nasilja“ takođe smatraju da je bojkot neizbežan ako vlast ne prihvarti sve preporuke ODIHR-a.

Svi učesnici sastanka su se složili da je neophodno iscrpeti sve mogućnosti kako bi se izborni uslovi poboljšali pre nego što se donese konačna odluka.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare