Foto: Antonio Ahel/ATAImage

U četvrtak je u Beogradu održan sastanak predstavnika opozicionih koalicija Srbija protiv nasilja, NADA Inicijative "ProGlas" o predstojećim beogradskim i lokalnim izborima, kao i najavljenom dijalogu vlasti i opozicije. Prema saznanjima Nova.rs, na sastanku je većinski zaključeno da je bojkot predstojećih izbora rešenje ukoliko ne dođe do promene izbornih uslova, te da jedino rešenje pomeranje svih izbora za jesen.

Na sastanku predstavnika dve najveće opozicione koalicije sa predstavnicima ProGlasa rečeno je, prema rečima naših sagovornika, da je bojkot izbora rešenje ukoliko vlast ne prihvati zahteve za unapređenje izbornog procesa. Prema rečima našeg izvora, predstavnici koalicije NADA (Novi DSS i Pokret za obnovu Kraljevine Srbije – POKS) naglasili su da su apsolutno protiv izlaska na izbore ukoliko vlast ne usvoji zahteve i ukoliko se izborni uslovi ne poboljšaju..

PROČITAJTE JOŠ...

S druge strane, predstavnici koalicije „Srbija protiv nasilja“ takođe smatraju da je bojkot neizbežan ako vlast ne prihvarti sve preporuke ODIHR-a.

Svi učesnici sastanka su se složili da je neophodno iscrpeti sve mogućnosti kako bi se izborni uslovi poboljšali pre nego što se donese konačna odluka.

„Ono što su svi saglasni jeste da bi bilo neophodno da se svi izbori pomere za jesen, kako bi postojalo dovoljno vremena da se poboljšaju izborni uslovi, ali i zbog toga što je neophodno da se objedine svi izbori i da se građani ne pozivaju dva puta u kratkom vremenskom periodu na birališta“, objašnjava naš sagovornik.

Koalicije „Srbija protiv nasilja“ i „NADA“ su početkom marta  „Dogovor o uslovima za poštene, slobodne i fer izbore“, u kome se u pet tačaka navodi šta treba da bude ispunjeno da bi izborni proces bi regularan. Taj dogovor potpisan je na inicijativu „Proglasa“.

U potpisanom Dogovoru se traži od javnog servisa da blagovremeno i istinito izveštava građane o lokalnim i gradskim izborima i da svi koji na izborima budu učestvovali, budu ravnopravno zastupljeni u programu.

„Zahtevamo da ponovljeni izbori za grad Beograd budu održani u roku koji omogućava da budu sprovedene mere za unapređenje izbornih uslova. Osim toga, važno je da svi preostali lokalni izbori u onim opštinama i gradovima gde nisu bili održani u decembru 2023. godine budu održani u istom danu kao i izbori za grad Beograd“, pročitala je Bojković.

„Upozoravamo da ponovljeni izbori za grad Beograd zakazani u kratkom roku i u odsustvu promene izbornih uslova neće biti ni slobodni ni ppošteni, i da na njih nećemo pristati. U vezi sa tim ćemo biti jedinstveni i odlučni“, navodi se.

U tekstu se navodi zahtev za pravnu i političku odgovornost za izborne neregularnosti, a pozivaju se i sve političke organizacije „koje žele da doprinesu stvaranju uslova za slobodne i poštene izbore“ da pristupe tom dogovoru su sa tačkama saglasne – da pristupe Dogovoru.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare