Foto: FERKA

U Zrenjaninu je večeras održana tribina u okviru kampanje FERKA, a čiji je zahtev da se aktuelni predsednik države Aleksandar Vučić uzdrži od učešća u predstojećim lokalnim izborima budući da nije kandidat. Profesorka Fakulteta političkih nauka u penziji Snježana Milivojević istakla je da je ovaj zahtev simbolički važan, ali i suštinski.

„Bilo bi dobro da imamo građanske kuraži i sposobnosti da uradimo pritisak da predsednik države ne bude nosilac svih lista. To možda nije ključno, ali jeste važno, pre svega simbolički. Mi živimo ne samo u društvu koje se ubrzano autokratizuje, nego se se gradi sistem lične vlasti i u rukama jedne institucije koncentriše se vlast vanustavno. A mogućnost da se dekoncentracija te vlasti dogodi, da se demontira taj pogon, i de se to uradi mirno, u okviru izborne procedure, simbolički bi bila važna, bila bi početak – znak da mi kao zajednica možemo da izvršimo pritisak da se elementarne ustavne procedure poštuju kada je reč o tako fundamentalnoj stvari kao što su izbori“, rekla je ona na večerašnjoj tribini u Zoni društvenog dijaloga u Zrenjaninu.

„Sve preporuke – ODIHR-a, ove kampanje, CRTE, ProGlasa govore da je jedno od ključnih mesta zbog kojeg su izbori falični, jeste ta simbioza države i partije, odnosno zloupotreba javnih resursa kroz pokretanje partijskog mehanizma u političke svrhe jednog izbornog učesnika odosno vladajuće partije. Ono što mi kolokvijalno nazivamo ‘funkcionerska kampanja’, znači da neko dok obavlja naizgled izborne radnje, crpi i koristi resurse svih nas, ne samo vreme, pažnju, glasove, nego sve resurse koje društvo ima na raspolaganju da ih stavi u funkciju svoje izborne pobede. To je skandalozno. I to je prvi pokazatelj da stvari ne funkcionišu i kako god se ti izbori organizuju, ovo društvo nema perspektive“, dodala je ona.

Voditelj emisije „Mentalno razgibavanje“ Marko Stepanović istakao je da se Srbija ne razlikuje od drugih autokratskih sistema.

„U svakom autokratskom sistemu autokrata je taj koji brani teritoriju, brani ono što vidi kao državni interes… ako on misli da je dobro kopati litijum, a nas šest miliona kaže ‘nemoj’, on će to upak da gura“, rekao je Stepanović i dodao da Srbija sad ima neku novu vrstu takozvane „umivene autokratije“.

„Nema nasilja da se baš vidi, policija hapsi ali ne političke protivnike, nego studente. I sve je uvijeno u jedan plašt gde navodno imamo neki demokratski sistem, ali svima je jasno da to centralizovano dolazi sa jednog mesta i sva dešavanja se određuju sa tog jednog mesta, tako i vlast u Zrenjaninu ne može nita da radi dok ne pozove Beograd“, rekao je Stepanović.

On se složio da bojkot, pa čak i bojkot parlamenta, ne vodi nikuda.

Foto: FERKA

„Potrebna je borba na svakom koraku“, rekao je on i dodao da Evropu i velike sile ne interesuju mnogo naše unutrašnje uređenje, te da interes baziraju prema onome što je za njih dobro. Ali, naveo je Stepanović, „podrška će doći ako mi odavde prouzrokujemo tu krizu i pokažemo ne da ne postoje fer izbori, nego nemmao više nijednu instituciju“.

Novinarka Biljana Lukić rekla je da nju „baš briga što Vučić neće da se isključi iz ove kampanje“, jer ne misli da je on „supermen koga ne možemo da pobedimo“.

„Kao da uličnog šibicara molimo da onu kuglicu ne drži u ruci nego da je ostavi ispod kutijica, šibicar onda nema posla ako igra na fer plej. Ovaj režim nikada nije želeo da upravlja, oni su želeli da vladaju, i mogu da vladaju uspešno jedino kao što Vučić može da bude uspešan košarkaš kada lupa bananu detetu od deset godina“, rekla je ona.

Dodala je i da je pitanje da li ćemo i dalje, kao što sa druge strane neki čekaju Vučića za bilo šta, da „čekamo Evropu, opoziciju ili Svetog Pera, ili ćemo da preuzmemo sudbinu u svoje ruke“.

Govoreći o izbornim uslovima, Lukić je istakla da bi morali da se srede birački spiskovi, kao i da bi volela da se najvažniji element zvani neslobodni mediji osvoje.

„Kada bi režim dozvolio da se prave informacije pojave na televizijskim kanalima, jer šta je predsednik objavio na svom instagrmu nij vest, vest je informacija od javnog značaja, na primer kada se preseljavaju ljudi iz Male Krsne da bi glasali na Voždovcu“, kazala je ona.

Uprkos sadašnjim uslovima, bojkot nije rešenje, smatra Lukić.

Foto: FERKA

„Kada neko spomene bojkot, ja sam apsolutno protivnik da mi sedimo kod kuće i cokćemo… Moramo svi mi da bude pojedinačno promena koju želimo u svom društvu“, rekla je ona.

Podsetimo, kampanja FERKA okuplja organizacije civilnog društva, lokalne aktivističke grupe, pravnike, mlade, studente i sve građane koji ne odustaju od borbe za fer izborne uslove. U susret predstojećim lokalnim izborima, traži se od predsednka države da se uzdrži od učešća u izbornoj kampanji. Kako se navodi, njegovo učešće na lokalnim izborima kao nosioca liste, kao i učešće u funkcionerskoj kampanjii, predstavlja kršenje temeljnih principa demokratije, fer i slobodnog izbornog procesa, kao i sukob interesa i zloupotrebu državnih resursa.

Peticiju kojom se traži od aktuelnog predsednika države da se uzdrži od učešća u izbornoj kampanji, građani mogu potpisati na veb-sajtu www.ferka.rs.

***
BONUS VIDEO – Tribina Ferka u Nišu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare