Potpisnici Sporazuma za odgovornu Srbiju: Obratićemo se institucijama EU

Izbori 2022 13. apr 202215:02 > 15:03
Podeli:
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Danas je održan sastanak potpisnika Sporazuma za odgovornu Srbiju, odnosno predstavnika proevropske opozicije, na kojem su razmotreni dalji koraci saradnje u ambijentu postizbornih dešavanja, saopšteno je iz Mreže za demokratski dijalog, koja je inicijator Sporazuma.

Kako piše u saopštenju, na sastanku na kojem su učestvovali predstavnici svih koalicija potpisnica Sporazuma potvrđeno je jasno odsustvo legitimiteta izbornog procesa.

„Dogovoreno je da političke organizacije, potpisnice Sporazuma nastavljaju dalju saradnju u cilju odbrane izražene volje građana na prethodnim izborima. Dogovoreno je objedinjavanje i upoređivanje zapisnika sa biračkih mesta svih koalicija koje su učestvovale na sastanku i intenziviranje međusobne pravno tehničke saradnje u cilju mapiranja neregularnosti i nastavljanja borbe za poštovanje volje građana svim pravnim sredstvima“, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, s obzirom na jasnu ugroženost legitimiteta i regularnosti izbornog procesa u Srbiji, dogovoreno je i zajedničko obraćanje institucijama EU "budući da su dešavanja pred i tokom izbornog dana u suprotnosti sa standardima u savremenim demokratskim državama gde mora da bude mesto i same države Srbije".

Apel za odgovornost iz kojeg je proistekao Sporazum za odgovornu Srbiju pokrenula je grupa javnih ličnosti 27. januara ove godine sa ciljem objedinjavanja demokratskih snaga oko osam ključnih predizbornih i postizbornih principa, a Sporazumu su 17. februara pristupile stranke tri koalicije demokratske, građanske i evropske orijentacije - Moramo, Ujedinjeni za pobedu Srbije i Ajmo, ljudi.

BONUS VIDEO Razjedinjena opozicija posle sastanka Vučića i Đilasa

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar