istraživanje izbori
Grafika: Slađana Đermanović / Nova.rs

Prema poslednjem istaživanju koje je sprovela Nova srpska politička misao, u parlament nakon izbora 21. juna sa sigurnošću ulaze samo tri velike liste - SNS, SPS i SPAS Aleksandra Šapića. Ukoliko se ove projekcije NSPM ostvare, Skupština će imati najmanje zastupljenih stranaka od uvođenja višestranačja.

„Ako gledamo kako su se izjasnili samo oni koji će sigurno glasati, Vučić osvaja 61 odsto, a ako u jednačinu ubacimo i ispitanike koji će „verovatno“ i „možda“ izaći, njegov procenat pada na 58 odsto“, kaže analitičar Đorđe Vukadinović.

Na drugom mestu je SPS čiji procenat ne varira u velikoj meri od toga da li se računaju odgovori i onih neodlučnih – i iznosi između 12 i 12,5 odsto, a potom sledi SPAS Alekandra Šapića koji u računici onih sigurnih osvaja nešto tik iznad cenzusa od tri odsto, dok mu ispitanici koji „verovatno“ i „možda“ izlaze na izbore donose više glasove, te se približava starom cenzusu od 5 odsto.

Stranke koje su trenutno između tri i dva odsto

Uz manjinske stranke ovde, pokazuje istraživanje NSPM, se povlači crvena cenzus linija, a šanse da je pređu imaju još SRS, PSG, DJB, Metla 2020.

„Zavetnici i Monarhisti nalaze se bliže dva, nego tri odsto. Izlazak ispitanika koji se još premišljaju mogao bi da prebaci preko cenzusa, pre svega PSG i DJB, dok recimo to na porocenat radikala ne utiče u velikoj meri. Kod njih nema bojkotaškog mača, ali nema ni entuzijazma po kom radikali nekada bili poznati“, kaže Vukadinović.

On dodaje da je takođe primetan trend da Dosta je bilo Saše Radulovića bolje „prolazi“ u istraživanjima u kojima je predstavljen kao DJB, nego u onima su obeleženi kao Suverenisti, kako se sada zovu.

Ispod dva odsto

Izostanak radikala iz Skupštine za Vukadinovića ne bi bilo iznenađenje, kao što, kako kaže, nije i to što je Ujedinjena demokratska Srbija trenutno ispod dva odsto.

„Oni jesu imali jednu od najvidljivijih kampanja, ali nisu se ni u jednom istraživanju približili cenzusu. Mnogi su iznenađeni njihovim procentima, ali bili su isto tako iznenađeni kada smo predvideli da DS ima nešto više od dva odsto na lokalnim izborima u Beogradu 2018“, kaže Vukadinović, i dodaje da ne može sa preciznošću da kaže zašto UDS loše stoji uprkos kampanji.

„Ne znam da li je do Sergeja ili nešto drugo. Ali UDS-u nije pomoglo ni smanjenje cenzusa. Za mene bi bilo iznenađenje da oni uđu u parlament“.

Oko jedan odsto

Oko jedan odsto trenutno imaju koalicija Nek maske padnu Nova – Zelena stranka,  Narodni blok i Levijatan.

Ispod jedan odsto

Istraživanje je pokazalo da su Koalicija za mir LDP-a, kao i Ruska stranka ispod jedan odsto.

„Ono što je zakucano na ovim izborima su prve dve liste i poslednje dve liste – SNS i SPS i LDP i Ruska stranka“, kaže Vukadinović.

Izlaznost 45 odsto

Vukadinović ističe da su ovogodišnji izbori neobični.

„Ranije je najvažnije bilo ko će praviti vladu, pa onda ko sve ulazi u parlament i tek onda izlaznost. Sada je ključno pitanje kolika će biti izlaznost“, kaže Vukadinović.

Prema njegovoj analizi, izlaznost je oko 45 odsto. Ona nije idealna, kaže analitičar, ni za vlast, koja gađa na minimum 50 odsto, niti za bojkot opoziciju za koju bi bilo dobro da bude oko 40 odsto.

„Ja verujem da je realno da ona bude oko 45 odsto, a šta će objaviti Republička izborna komisija u nedelju uveče zna samo Aleksandar Vučić i možda bog“, kaže Vukadinović.