Iz biračkog spiska u kragujevačkoj mesnoj zajednici Aerodrom, "nestalo" je 278 osoba sa prezimenom Mladenović, koje su, koliko juče bile na spisku. Posle pisanja medija i sumnji sagovornika iz opozicionih stranaka da je u pripremi krađa izbora, "prekobrojni Mladenovići" su izbrisani. Simptomatično je i da danas nije moglo da se pristupi aplikaciji Uvid u birački spisak, uz obaveštenje "da je u toku servisiranje". Proradla je u popodnevnim satima, nekako istovremeno sa saopštenjem iz Gradske uprave, kojim je demantovano pisanje medija.

„Informacija koju su preneli pojedini mediji da je na biračkom mestu u vrtiću ‘Poletarac’ u naselju Aerodrom u Kragujevcu, od održavanja referenduma 16. januara, do danas upisano 283 birača sa prezimenom Mladenović – nije tačna. Širenjem netačnih i prvenstveno neproverenih informacija, izaziva se sumnja građana u izborni postupak, a tome su doprinele i izjave pojedinih poltičkih funkcionera“, napisao je u saopštenju Miroslav Petrašinović, predsednik Skupštine grada.

Kragujevac panorama Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Podsetimo, portal Nova.rs došao je u posed autentičnog snimka biračkog spiska, koji je napravljen u utorak 29.marta i na kome se jasno vidi veliki broj osoba sa prezimenom Mladenović na birčkom mestu u vrtiću „Poletarac“. Tačnjije, bilo ih je 283.

Na istom biračkom mestu, samo dva meseca ranije prlikom refernduma, bilo je upisano 10 Mladenovića.

Ovu veliku razliku u broju glasača, za naš portal komentarisali su predstavnici kragujevačkih odbora Narodne stranke i SSP-a i izrazili sumnju da je u pripremi izborna krađa. I na društvenim mrežama povela se velika rasprava o fantomskim biračima koji su upisani na birački spisak u spomenutoj mesnoj zajedici, a današnjim saopštenjem, Gradska uprava je demantovala njihovo postojanje, iako se ono jasno vidi na snimku.

Aplikacija Upit u birački spisak tokom dana nije bila u funkciji, a korisnici koji su pokušali da joj pristupe, obavešteni su da se „aplikacija trenutno servisira“.

Foto:Privatna arhiva

Proradila je tek u popodnevnim satima, ali je posle „servisiranja“, od skoro 300 Mladenovića, na spisku, ostalo samo petoro.

Petrašinović je u sapštenju naglasio da je „izborni postupak svetinja demokratskog procesa“, te da je birački spisak‚“kao živ dokument, sređeniji nego ikada do sada“ i da nema duplih upisa.

On je ujedno apelovao na medije i političke organizacije da se „klone dezinformacija i senzacionalizna“, kao i da sve nedomunice i eventualna sporna pitanja „rešavamo u okviru institucija koje su nadležne za to“.

Iako video snimci biračkog spiska, napravljeni juče i danas, nedvosmisleno pokazuju da je došlo do izmena, iz Gradske uprave su ovaj slučaj svalili na novinare, optužujući ih da šire dezinformacije, umesto da su nadležni „priznali grešku“ i izvinili se.

****

BONUS VIDEO Borko Stefanović i Đorđe Miketić o fantomskim glasačima

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar