Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Osnovni sud u Čačku doneo je prvostepenu presudu kojom poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Marko Parezanović iz Čačka treba da plati predsedniku Stranke slobode i pravde Draganu Đilasu 100.000 dinara za duševne bolove zbog povrede časti i ugleda.

Parezanović je dužan da plati Đilasu još 55.300 dinara za troškove parničnog postupka, odlučila je sudija Osnovnog suda u Čačku Nataša Gačić.

U obrazloženju presude navodi se da je Parezanović 20. septembra 2018. godine u izjavi dnevnim beogradskim novinama naveo da je Đilas ponudio 50.000 evra dvojici odbornika Skupštinske većine, da ubuduće ne dolaze na sednice lokalne Skupštine, zbog čega ga je Đilas tužio.

Skupštinsku većinu u Čačku tada su činili SNS, Socijalistička partija Srbije (SPS) i njihovi koalicioni partneri.

„Tuženi je bez ikakvog povoda, dokaza ili uporišta u relanosti, optužio Đilasa da „kupuje“ odbornike u Skupštini Čačka, odnosno da je učinio krivično delo davanja mita“, navodi se u presudi Osnovnog suda.

U presudi se dodaje da je Parezanović time u javnosti „izazvao stvaranje slike o Đilasu kao kriminalcu, čoveku koji podmićuje izabrane predstavnike građana i nekog koga treba da gone organi krivičnog gonjenja zbog krivičnog dela za koje je zaprećena kazna zatvora do pet godina“.

Đilas je naveo da u septembru 2018. godine nije bio član nijedne političke stranke, ali da je bio aktivan u političkom životu i da su mu njegovi saradnci iz političkog života ukazali na izjavu Parezanovića koju su prenele dnevne novine 20. septembra 2018. godine.

Parezanović je te godine bio republički poslanik SNS iz Čačka i poverenik Gradskog odbora te stanke u Čačku, a republički je poslanik i u ovom mandatu Skupštine Srbije.

Komentari

Svi komentari (4)