Haxhi Shala
Hadži Šalja Foto:Screenshot/Dukagjini

Poziv iz Haga stigao je i poslaniku u aktuelnom sazivu kosovske skupštine Hadžiju Šalji. Da će biti ispitan 8. septembra u Hagu u svojstvu osumnjičenog, potvrdio je upravo Šalja u objavi na Fejsbuku, piše KoSSev.

Kako je sam potvrdio, on je bivši „komandant 121. brigade“.

„Tendencije za omalovažavanje rata i vrednosti OVK su neprihvatljive. U svakom slučaju, odazvaću se ovom pozivu, jer vrlo dobro poznajem našu borbu i smisao“, naveo je Šalja.

Poziv je tokom dana stigao i bivšem pripadniku OVK Ziadinu Hodži, a ranije danas, kosovski mediji su javili da je lider albanske stranke DUI u Severnoj Makedoniji, Ali Ahmeti, ponovo pozvan da iskaz.

Ahmeti je već ispitan krajem jula u svojstvu svedoka, a kako je i sam potvrdio, pozvan je da svedoči 2 i 3. septembra.

Specijalno tužilaštvo za ratne zločine na Kosovu, od novembra 2018. pa do danas, ispitalo je više stotina osoba. Prema navodima kosovskih medija, više stotina bivših pripadnika OVK je ispitano ili je pozvano na ispitivanje do kraja prošle godine. Među najistaknutijim imenima OVK, ali i kosovske politike koja su ispitana su kosovski predsednik Hašim Tači, bivši predsednik kosovske skupštine u više mandata Kadri Veselji i bivši kosovski premijer takođe u više mandata Ramuš Haradinaj.

Dve optužnice su podnete na ispitivanje sudu, jedna u aprilu, druga u februaru, potvrđeno je iz tužilaštva, od čega je jedna protiv Tačija, Veseljija i drugih.

Prema pravilima suda, sudija ima šest meseci da nakon podnošenja optužnice istu potvrdi ili ne zbog čega bi prvu potvrđenu optužnicu ovog suda javnost mogla da vidi u avgustu. S druge strane, rok za potvrđivanje optužnice protiv Tačija i Veseljija ističe 24. oktobra.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar