Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Na sednici Skupštine Srbije na kojoj poslanici razmatraju izveštaje o radu nezavisnih tela, poslanik Socijalističke partije Srbije (SPS) Đorđe Milićević kritikovao je pojedine stavove Fiskalnog saveta i izrazio nadu da oni nisu "politički".

Iako je rekao da ne želi da „vrši pritisak“ na Fiskalni savet kao nezavisno telo, ocenio je da je „lako voditi politiku iz udobnih fotelja, baviti se analizama, izveštajima, ali da je realnost nešto drugo“.

Milićević je kritikovao Fiskalni savet jer je 2014. tražio smanjenje penzija, a kasnije tražio vraćanje na stari nivo, dok je tom telu zamerio i ocenu da je zdravstvena kriza ogolila probleme koji su godinama gurani pod tepih.

„Ne mogu da se složim da je ogoljena politika vlade. Ja mislim da ste vi takvim stavom ogolili vaše stavove“, poručio je Milićević Fiskalnom savetu, uz ocenu da je Vlada radila transparentno i socijalno odgovorno.

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović je odgovorio da se jeste zalagao za smanjenje penzija 2014. godine što je prihvatila i Vlada, a za vraćanje od 2018, što smatra da nije kontradiktorno jer je u međuvremeno došlo do fiskalne konsolidacije.

PROČITAJTE JOŠ:

On je ponovio da se Fiskalni savet protivio odluci da se svim punoletnim gradjanima u junu dodeli po sto evra jer je potrošeno 600 miliona evra, a smanjenja siromaštva nije bilo.

Petrović je naveo da Svetska banka za Srbiju previdja rast u 2021. do 3,5 odsto, Fiskalni savet kaže četiri, MMF kaže pet a Vlada kaže šest odsto, ali da se ništa ne može tačno predvideti „jer to neće biti obična godina“.

Kroz razmenu replika Milićević je ponavljao da je krizu izazvala pandemija, a ne loša politika Vlade, da je potrebno povećanje standarda i nabrajao u koje je sve zdravstvene objekte Vlada ulagala.

Pavle Petrović je ponovio da je budžet za 2020. godinu bio netransparentan, da se za 800 miliona nije znalo na šta se troše i da su ta sredstva najčešće išla za pomoć javnim preduzećima.

Nastavak dijaloga Petrović i Milićević najavili su za ponedeljak, kada će Odbor razmatrati predlog državnog budžeta za 2021. godinu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar