Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Sa 193 glasa za i tri protiv poslanici Skupštine Srbije usvojili su Predlog Akta o promeni Ustava Srbije, Predlog Ustavnog zakona za sprovođenje tog Akta i Predlog odluke o raspisivanju referenduma radi potvrđivanja Akta o promeni Ustava čije usvajanje omogućava promene Ustava u delu koji se tiče pravosuđa, objavio je N1.

Dačić će referendum radi potvrđivanja Akta o promeni Ustava raspisati nakon završetka posebne sednice parlamenta, večeras u 18.45, najavljeno je iz Skupštine Srbije.

Referendum bi, kako je ranije najavljeno, trebalo da bude raspisan za 16. januar.

Ministarka pravde Maja Popović izjavila je u Skupštini Srbije, da će sudije i predsednike sudova ubuduće birati isključivo Visoki savet sudstva.

„Predlogom akta o promeni Ustava, o kome se raspravljalo, predviđeno je da sudije i predsednike sudova bira isključivo Visoki savet sudstva čiji sastav i način izbora se menja. Tako da će ubuduće imati šest članova koje biraju sudije iz redova sudija, četiri člana iz reda istaknutih pravnika, koje bira Narodna skupština, na predlog nadležnog odbora, posle sprovedenog javnog konkursa, dvotrećoinskom većinom glasova svih narodnih poslanika i predsednika Vrhovnog suda po položaju“, rekla je ona.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare