Foto:TANJUG/ KABINET POTPREDSEDNICE VLADE SRBIJE, MRE/ ZORAN PETROVIC

U Skupštini Srbije, gde je u toku redovna sednica na kojoj ministri u Vladi Srbije odgovaraju na poslanička pitanja, između ostalog bilo je reči o nadležnim institucijama, o pravosuđu, kulturi i medijima.

Poslanik sa liste „Aleksandar Vučić-Za našu decu“ Milija Miletić pitao je Ministarstvo kulture hoće li biti novog konkursa za sufinansiranje medija, jer su u prethodnom, nedavno završenom konkursu najveći deo novca dobili veći centri i veći gradovi.

„Meni je vrlo bitno da li će portali i radio stanice malih opština koje nisu dobile sada pomoć, da imaju još jednu priliku, pa ako budžet dozvoli da bude još neki konkurs i da se stavi akcenat na male opštine“, pitao je Miletić.

Dragoljub Acković sa iste poslaničke liste postavio je pitanje Ministarstvu pravde da li će raspisati nove konkurse za stalne sudske tumače i prevodioce za romski jezik, jer u Srbiji živi oko 10.000 Roma koji ne znaju drugi jezik pored romskog.

On je dodao i da u svim evropskim zemljama Romi imaju listove i časopise na svom jeziku, da je i u Srbiji takvih listova bilo još od 1935. godine, a da danas ne postoji nijedan.

Pitao je ministarstvo kulture da li će obratiti pažnju na tu važnu oblast.

Poslanik Saveza vojvodjanskih Mađara Arpad Fremond obratio se Ministarstvu prosvete pitanjem hoće li na vreme biti završeni radovi na učeničkom domu u Bačkoj Topoli, kako bi više od sto učenika obezbedilo pravo na smeštaj, ishravu i vaspitni rad.

On je dodao da su oko 600 učenika Bačke Topole putnici i da im je taj dom neophodan, naročito što su neke sobe opremljene i za učenike sa invaliditetom.

Toma Fila iz Socijalističke partije Srbije rekao da je 7. maja ove godine Specijalno veće za Kosovo u Hagu odredilo dva zastupnika za dve grupe žrtava, u slučajevima Seljimi i Tači i da je srpskim žrtvama uskraćeno pravo da ih brane advokati sa kojima mogu da razgovaraju na svom jeziku.

„Važno je ko će biti punomoćnik jer on ima uvid u spise tužilaštva“, rekao je Fila i dodao da „naše žrtve i svedoci vape za pravdom“.

Fila je pozvao državu da obrati više pažnje na ta suđenja i istakao da su jedini advokati koje je plaćao sud bili srpski advokati, dok su Hrvati, Muslimani i kako je on rekao „Šiptari“ plaćali svoje advokate.

Posle pitanja poslanici su započeli raspravu, pošto predlagači današnjih odluka nisu želeli da ih obrazlože.

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 
Facebook
 
Twitter
 
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar