Poslanici kolaicija NADA i "Srbija protiv nasilja" su u holu Skupštine Srbije položili zakletvu, a zatim su na konferenciji na medije poručili da će nastaviti da traže ponavljanje izbora.

Današnja konstitutivna sednica Skupštine Srbije je protekla veoma burno. Opozicija se okupila ispred stola predsedavajućeg i držala transparente, na kojima je pisalo „pokrali ste izbore“ i „Kosovo je Srbija“. Njih su u skupštinskoj sali okružili pripadnici policije i skupštinskog obezbeđenja, koji im nisu dali da se kreću.

Nakon što je sednica prekinuta, opozicija se okupila u holu Skupštine i tamo položila zakletve.

Predsednik Novg DSS Miloš Jovanović rekao je nakon izlaska iz skupštinske sale da ova vlast ponižava Srbiju, gazi Ustav, i nema svoju reč.

Miloš Jovanović Skupština Srbije Foto:Amir Hmazagić/Nova.rs

„Ona kalja i ovu zgradu i ovu zakletvu i sve što bi ona trebalo da predstavlja. Zato ćemo mi ovde kao srpska koalicija NADA koju predstavljaju Novi DSS i POKS dati zakletvu“, rekao je Miloš Jovanović u holu Skupštine, nakon konstitutivne sednice, a zatim su poslanici ove koalicije pročitali zakletvu.

„Zaklinjem se da ću dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savesno i verno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava i građanske slobode i po najboljem znanju i umeću služiti gradjanima Srbije, istini i pravdi“.

To su zatim uradili i poslanici koalicije „Srbija protiv nasilja“.

Na konferenciji za medije, šefica poslaničke grupe SSP Marinika Tepić je rekla da se vlast prema opoziciji ponaša kao da su teroristi, jer su ih pretresali na ulasku u Skupštinu.

Marinika Tepić, Skupština Srbije Foto:Amir Hmazagić/Nova.rs

„Isto tako su se ponašali i u sali, u koju vi niste mogli da uđete, jer novinarima vlast ne dozvoljava da prate sednicu iz sale, gde vam je mesto, već sa kanala RTS“, rekla je Tepić obraćajući se novinarima i zatim dodala da je vlast opet podelila skupštinsku salu kordonom obezbeđenja.

„To se nikada nije desilo, policija se bukvalno nabijala u nas da bi nas sprečila da se krećemo po sali. To je partijska policija iznad zakona. Ja ću u ovom trenutku reći, pa neka mi zamere, od ovog trenutka svi zaposleni u MUP-u koji se predstavljaju kao obezbeđenje, stavili su se u službu partije, Gašića i Vučića. Pojma niko nema kako će se dalje raditi, pojma niko nema, sve je kao da smo u vanrednom stanju“.

Na pitanje novinara da li ostaju u zgradi Tepić je odgovorila:

„Naravno da ostajemo u zgradi, ovo je naše radno mesto. Mene kordon neće oterati, pretpostavljam ni druge“.

Predsednik Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić je rekao da u ovom trenutku niko ne zna šta će se dešavati dalje.

Skupština Srbije Foto:Amir Hmazagić/Nova.rs

„Sednica je prekinuta, oni koji su uzurpirali vlast, koji su ovde došli na osnovu pokradenih izbora, naravno da kriju ono što žele da rade. Kriju svoje namere poput šibicara i prevaranata.  Mi ćemo se boriti za too da se stanje u Srbiji normalizuje i da lopovi budu u zatvoru. Učinićemo sve da zajedno s građanima srbije dođemo do pravde i da učinimo sve da se ponište ovi izbori. Oni su pokrali mandate i zato beže“, rekao je Aleksić.

Šef Zeleno-levog poslaničkog kluba RadomirLazović rekao je sledeće:

Radomir Lazović, Skupština Srbije Foto:Amir Hmazagić/Nova.rs

„Upravo mi javljaju da je sednica završena i ovo je prva pobeda opozicije koja je uspela da zaustavi ovaj proces, kako bi došla do razrešenja krize u kojoj se nalazi naša država. U narednim danima očekujemo sednicu Evropskog parlamenta, na kojoj se očekuje donošenje Rezolucije o izbornoj krađi. Ceo svet je video krađu, da SNS-u nije bilo dovoljno da vrši ucene, pritiske na birače,  upise i brisanje iz biračog spiska. Danas ni to nije dovoljno, već su morali da dovedu policiju da u njihovo ime pravi performans na galeriji“, rekao je Lazović i dodao da je zahtev opozicije da se izbori ponište i ponovo održe pod fer uslovima.

BONUS VIDEO: Performans aktivista ispred Skupštine 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare