Foto:europeanwesternbalkans.rs/Teri Rajntke

Portal European Western Balkans dodelio je svoju godišnju nagradu za doprinos evropskim integracijama regiona poslanici Evropskog parlamenta iz redova Zelenih Teri Rajntke. EWB nagrada dodeljuje se Rajntke "za nepokolebljivu podršku slobodi izražavanja i okupljanja, doprinos unapređenju položaja LGBT zajednice u regionu Zapadnog Balkana i angažovanje u podizanju svesti o značaju poštovanja evropskih vrednosti i principa tolerancije i jednakosti”.

Glavni i odgovorni urednik portala European Western Balkans, Nemanja Todorović Štiplija rekao je da ovom nagradom EWB želi da izrazi zahvalnost i podstakne dalje angažovanje svih onih koji rade na evropeizaciji regiona, veoma često u izazovnim okolnostima.

“Dobra ilustracija tih izazovnih okolnosti je svakako organizovanje Evroprajda 2022. u Srbiji, koji je postao predmet političkih kalkulacija umesto dokaz čvrste privrženosti evropskim vrednostima. Podrška naših evropskih partnera, posebno Teri Rajntke, bila je ključna za da se manifestacija i održi. Upravo je to jedan od glavnih razloga zašto je ona dobitnica EWB nagrade za 2022. godinu“, rekao je Štiplija.

Nemanja Todorović Štiplija Foto:FoNet/Aleksandar Barda

Dodao je da se Rajntke tokom godina aktivno angažovala u dešavanjima na regionu i da je dosledno bila posvećena promociji vrednosti Evropske unije na Zapadnom Balkanu.

“Još jednom joj se zahvaljujemo na dosadašnjoj aktivnosti i nadamo se da će njena saradnja sa kolegama iz regiona u budućnosti biti samo intenzivnija“, zaključio je Štiplija.

Teri Rajntke je kopredsedavajuća poslaničke grupe Zeleni/EFA u Evropskom parlamentu i član LGBTI intergrupe Evropskog parlamenta. Članica je Evropskog parlamenta od 2014. Tokom svoje karijere podržavala je poštovanje i unapređenje osnovnih evropskih vrednosti, sa posebnim fokusom na rodnu ravnopravnost i ravnopravnost svih zajednica u Evropskoj uniji i šire, piše European Western Balkans.

Rajntke je aktivno podržavala organizatore Evroprajda 2022. u Beogradu. Bila je to prva takva panevropska manifestacija za LGBTI zajednicu u jugoistočnoj Evropi. Rajntke je godinama podržavala promociju LGBTI prava na Zapadnom Balkanu. Podržala je i prisustvovala istorijskom prvom Prajdu u Bosni i Hercegovini, u Sarajevu 2019. godine.

Svake godine EWB dodeljuje nagrade pojedincima i organizacijama za njihov doprinos evropskoj integraciji regiona. Nagrada je ustanovljena 2019. godine, povodom petogodišnjice portala. Dosadašnji dobitnici nagrade bili su bivši ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Nikola Dimitrov, bivša poslanica u Evropskom parlamentu i aktuelna ministarka spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon i Savet za regionalnu saradnju (RCC).

Bonus video: Epilog murala: Vučić „klepa po ušima“ – evroparlamentarci vrše pritisak

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar