Foto:EPA-EFE/HOLLIE ADAMS

Grupa "Obnovimo Evropu" ozbiljno se odnosi prema proširenju i snažno veruje u evropsku perspektivu Zapadnog Balkana, napisali su poslanici Evropskog parlamenta Natali Luazo i Ilhan Kjučuk u autorskom tekstu za Euraktiv.

„Uvereni smo da građani zemalja Zapadnog Balkana zaslužuju da uživaju vladavinu prava, funkcionalne institucije, javnost zasnovanu na zaslugama u administraciji i zdravoj ekonomskoj politici jednako kao građani EU, a nismo spremni da se pogađamo oko težnji ljudi iz zemalja kandidata, jer verujemo u Uniju u kojoj niko nije ostavljen iza“, napisali su poslanici.

Prema njihovim rečima, u kontekstu demokratskog nazadovanja širom regiona i podeljenih javnih mnjenja u pogledu proširenja u Evropskoj uniji, proširenje se mora rešavati sa političkom posvećenošću i nadzorom, a ne kroz birokratsku rutinu.

„Štaviše, reforma EU može i treba da ide paralelno sa procesom proširenja, jer nam je potrebna i dublja i šira Unija“, napisali su Luazo, predsedavajuća Pododborom za bezbednost i odbranu i članica „Republike u pokretu“,
stranke predsednika Francuske Emanuela Makrona, i izvestilac EP za Severnu Makedoniju Kjučuk.

Onio smatraju da do sada nije bilo komunicirano o procesu proširenja kao što je moglo da bude, prenosi Juropijen Vestern Balkans.

„Građanima sa Zapadnog Balkana treba objasniti da reforme služe njihovim interesima, a ne da bi zadovoljile EU. Evropski građani treba da budu ubeđeni da je kompletiranje ujedinjenja našeg kontinenta sigurniji i korisniji pristup od zadržavanja nepromišljenog statusa kvo“, naglasili su poslanici.

Luazo i Kjučuk su podržali ideju o imenovanju specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan, koji bi, prema njihovom mišljenju, trebalo da radi pod nadležnošću visokog predstavnika i komesara koji je zadužen za politiku
proširenja i susedstva i da se fokusira na rešavanje zaostalih sukoba u celom regionu.

„Zemlje Zapadnog Balkana geografski, istorijski i kulturno pripadaju Evropi. Moramo zajednički da ojačamo naše napore kako bi se oni ekonomski i politički pridružili Uniji“, poručili su Luazo i Ključuk.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram