Poslanica Srpske napredne stranke i predstavnica Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope održala je juče govor povodom prijema Kosova u ovu međunarodnu organizaciju, nakon čega je dobila opomenu predsedavajućeg.

Piljin govor, nakon čega je pozvana na Kodeks ponašanja, prenosimo u celosti:

Biljana Pilja Savet Evrope
Biljana Pilja Savet Evrope

Želim da vam čestitam na onome što danas radite, jer ćete ući u istoriju kao neko ko je na najbrutalniji način prekršio sve norme međunarodnog prava i principe na kojima se zasniva ova organizacija. Odlučili ste da pogazite međunarodno pravo i da primite u Savet Evrope nešto što nije država, time što ćete preskočiti i zaobići sve procedure. Vi ste jasno rekli da je tzv. Kosovo moralo da ispuni tri uslova i da ćete samo tada dati pozitivno mišljenje.

Prvi uslov je osnivanje Zajednice srpskih opština, što je međunarodna obaveza uspostavljena Briselskim sporazumom pre 11 godina. Osnivanje ZSO je osnovni preduslov za dijalog Beograda i Prištine. Ako dozvolite da tzv. Kosovo uđe u Savet Evrope bez osnivanja ZSO, ona nikad neće ni biti osnovana. Vi ste gospođo Bakojanis rekli, citiram, „osnivanje ZSO smatra se preduslovom za uspešnu zaštitu nacionalnih manjina, odnosno njihovih ljudskih prava“. Ponoviću ono što sam vam rekla na političkom odboru. Imam hrabrosti za to. Vi ste pokazali da nemate integritet i da ste licemerni.

PROČITAJTE JOŠ:

Statut Saveta Evrope tvrdi da samo evropska država u kojoj se poštuju ljudska i manjinska prava može da postane članica. Zašto onda ne govorite o ljudskim pravima Srba? Od kako je Kurtijev režim na vlasti na KiM, progoni i etničko čišćenje srpske zajednice se nastavljaju. Masovni egzodus se nastavlja. Gotovo 40 odsto Srba je napustilo KiM. Srbi trpe etničke napade svakodnevno, a vas za to nije briga.

Vlasti u Prištini hapse, prete, ubijaju i pljačkaju Srbe na KiM. Deset meseci srpska roba ne može da dođe na Kosovo, ćirilične table se skidaju, zabranjen je dinar što je ugrozilo egzistenciju preostalog srpskog naroda. Niko nje pozvan na odgovornost zbog pokušaja ubistva dva srpska dečaka na Božić, a vi ste odlučili da nagradite sve te jednostrane postupke Prištine, viznom liberalizacijom, prijemom u NATO i konačno prijemom u Savet Evrope.

Ono što vi radite je presedan, kojim ćete otvoriti Pandorinu kutiju. Rekli ste da tertitorijalni integritet i suverenitet vama ne znače ništa, a druge države će slediti presedan koji ste stvorili u slučaju Srbije. Status južne pokrajine Kosovo i Metohija, koji je regulisan Rezolucijom 1244, kaže da će Kosovo i Metohija uvek biti deo Srbije. Mi smo možda mala država, ali za razliku od vas imamo integritet i nikada se nećemo predati i pokoriti. Srbija će razmisliti da li će biti članica organizacije koja flagrantno krši međunarodno pravo.

Zatim je predsednik Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Teodoros Rusopulos opomenuo Pilju.

Teodoros Rusopulos

„Drage kolege, podsećam vas da po Poslovniku i Kodeksu ponašanja za članove ovog skupa, debate se moraju na jedan uredan i pristojan način i da članovi Skupštine ne mogu raditi ništa što može dovesti do poremećaja za vreme diskusije“, rekao je on.

Predlog grčke poslanice

Inače, poslanici Parlamentarne skupštine Saveta Evrope usvojili su dvotrećinskom većinom izveštaj grčke poslanice Dore Bakojanis, kojim se Komitetu ministara Saveta Evrope preporučuje da prihvati aplikaciju Kosova za članstvo u toj organizaciji, posvećenoj ljudskim pravima i razvojem demokratije.

Za izveštaj je glasao 131 poslanik od 171 prisutnog. Protiv je bilo 29, dok je 11 bilo uzdržano.

Parlamentarna skupština Saveta Evrope uputiće predlog za prijem Komitetu ministara spoljnih poslova, koji donosi konačnu odluku i to dvotrećinskom većinom ministara.

Sastanak Komiteta ministara trebalo bi da bude održan 16. i 17. maja u Strazburu.

BONUS VIDEO: Biljana Pantić Pilja i Dora Bakojani u Skupštini Saveta Evrope

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare