Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/ nr

Poseta Ursule fon der Lajen Zapadnom Balkanu postala je već tradicionalna, kaže Nemanja Todorović Štiplija sa portala European Western Balkans (EWB). Ali je budžetska pomoć iz fonda EU i njihova količina nešto što je obeležilo tu posetu, dodao je. "Zanimljivo je kakav bio predsednikov narativ o izveštaju EK, a kakav je juče premijerkin. Evropska komisija je to primetila i na samitu u Zagrebu 2020. godine, to je bila jedna od tema, kakvi su narativi. EK to prati, postoji deo izveštaja koji govori o tome da su pojedini zvaničnici srpske vlade govorili negativno o EU, i da to mora da se promeni", kazao je Štiplija komentarišući izjavu Brnabić o pomenutom izvaštaju u petak tokom posete Fon der Lajen.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je u petak da Beograd nije “ni za 0,1 posto” odgovoran za probleme u dijalogu sa Prištinom, i da Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, samo se pita zašto to isto ne važi i za Srbiju. Zanimljivo je da su mediji preneli kao glavnu vest da EU daje Srbiji 160 miliona evra da prebrodi krizu. Da li je to i glavna tema posete Ursule fon der Lajen?

„Ovo je već postala tradicionalna poseta predsednice EK, i u oktobru prošle godine ona je posetila region i u svim zemljama dala vrlo lepe poruke o budućnosti Zapadnog Balkana u EU. Mislim da je iskoristila ove posete da najavi budžetsku pomoć za sve zemlje Zapadnog Balkana na način da im se pomogne da prebrode energetsku krizu koja je već sada vrlo kritična“, rekao je Štiplija.

Ono što je, kaže, zanimljivo, je da je ona u svakoj zemlji imala određenu poruku koju je prenela.

„No, naravno, u svetlu svega, ova budžetska pomoć i njihova količina su glavna tema“, naveo je.

PROČITAJTE JOŠ

I dodaje da je Srbija, kao najveća zemlja dobila najviše novca.

Opširnije pročitajte na N1.

BONUS VIDEO Poruke Evrope vlastima Srbije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar