Aljbin Kurti i Aleksandar Vucic
Aljbin Kurti i Aleksandar Vučić Foto:Ermal Meta / AFP / Profimedia/EPA PHOTO EPA SRDJAN SUKI

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti srešće se prvi put 15. juna u Briselu, u okviru nastavka dijaloga Beograda i Prištine. I da se ne dešava u okviru dijaloga koji šlajfuje u mestu već godinama, ovaj susret bio bi interesantan iz niza razloga - najpre zbog (zvuči paradoksalno, ali je istinito) sličnog političkog puta dvojice funkcionera.

Portparol EU Peter Stano objavio da će se dijalog Beograda i Prištine nastaviti 15. juna.

„Sastanku će prisustvovati predsednik Srbije, Aleksandar Vučić i po prvi put novi premijer Kosova, Aljbin Kurti“, najavio je Stano. Vučić će, potom, sedam dana kasnije, podneti Narodnoj skupštini izveštaj o pregovorima sa Kosovom. Time se, na neki način, potvrđuju najave predsednika da će jun 2021. godine biti mesec izuzetne političko-diplomatske aktivnosti u vezi sa Kosovom.

Interesantan će, naročito, biti sastanak Vučića i Kurtija.

Šta ih spaja

Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti pripadaju srednjoj generaciji političara na Balkanu (Vučić je rođen 1970, Kurti je 5 godina mlađi). Obojica su na vlast došla nakon pada starih elita – u Srbiji Miloševićeve i potom demokratske garniture; u Prištini „stare garde“ bivših vođa OVK oličene u Veseljiju, Haradinaju i Tačiju.

Obojica su, takođe, prvaci ekstremno desnih partija. Nešto više od decenije postojanja SNS ne može da izbriše radikalske početke Aleksandra Vučića, koji je pristup politici i na kraju krajeva stranački „dres“ promenio kako bi pragmatičnijim pristupom došao na vlast. S druge strane, Kurti je ostao dosledno radikalan. U mladosti hapšen zbog „terorizma“ (koji je, ipak, bio prilično rastegljiva kategorija u interpretaciji Miloševićevih istražnih organa), Kurti je bio „aktivista“ OVK, premda nije uzimao oružje u ruke.

Aljbin Kurti, rani radovi Foto:EPA PHOTO/EPA/STARKIN/STR/as-hh

„Samoopredeljenje“ u javnosti  – pogotovo Zapadnoj – ima imidž mlade, anti-koruptivne stranke, koja, ipak, zastupa opasnu ideologiju „velike Albanije“. Nisu im bile strane ni „akcije“ protiv međunarodnih snaga na Kosovu. I SNS je, setimo se, na vlast došao pričom o borbi protiv korupcije. U prvih nekoliko meseci (naročito nakon hapšenja Miroslava Miškovića), partija je – makar na prvi pogled – taj plan i program i sprovodila.

Nacionalističko delovanje predsednika Vučića – zapaljivi skupštinski govori, mitinzi podrške haškim beguncima, imenovanje Bulevara Ratka Mladića – i dalje žive u uspomenama, ali pomak je primetan.

Šta ih razdvaja

Ima, međutim, i razlika između dvojice lidera. Pre svega se ogledaju u različitom stepenu kooperativnosti prema međunarodnoj zajednici – EU i SAD najpre. Dok predsednik Vučić često u prvi plan ističe svoju blisku saradnju sa liderima najmoćnijih zemalja – Boris Džonson, Emanuel Makron i Angela Merkel najpre padaju na pamet – premijeru Kurtiju je upravo međunarodni faktor bio „kamen u cipeli“ koji ga je sprečavao da dođe na vlast. I njegov prvi mandat, koji je trajao komično kratko, okončan je u klinču sa EU i SAD.

Aleksandar Vucic
Aleksandar Vučić, radikalski dani Foto:EPA PHOTO EPA SRDJAN SUKI

Razdvaja ih i dijametralno suprotno mišljenje prema uticaju Rusije i Kine: Kurti je vrlo otvoren spram „toksičnog“ uticaja dve sile na demokratiju na Balkanu; predsednik Vučić sve otvorenije sarađuje sa Si Đinpingom i Vladimirom Putinom.

Razdvaja ih, naravno, i ideologija.

Šta da očekujemo

Nemoguće je prognozirati.

Prvi susret biće, nema sumnje, prilika da se odmere snage. Na međunardonoij sceni, Vučić je daleko iskusniji. Kurti, međutim, nema šta da krije – njegova agenda je vrlo jasna i transparentna, u Brisel ide da „dobije priznanje“ od Srbije. Predsednik Srbije, međutim, od javnosti (i što je važnije od parlamenta) krije svoju agendu. Najavio je drugo podnošenje izveštaja o Kosovu u skupštini sedam dana nakon sastanka, ali ako bude kao prvo – nećemo čuti ništa konkretno.

Aljin Kurti i Aleksandar Vucic
Aljbin Kurti i Aleksandar Vučić Foto:Armend NIMANI / AFP / Profimedia/EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Sve se čini da je najava Metjua Palmera o potpisivanju pravno obavezujućeg sporazuma više od pretnje praznom puškom.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare