Foto: NOVA S

U emisiji "Među nama" direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov i istoričar Predrag Marković govorili su o tome da li se danas reč fašizam zloupotrebljava i u koje svrhe i znamo li šta je fašizam bio, a šta je danas.

Komentarišući misu koja je nedavno održana u katoličkoj crkvi u Sarajevu za žrtve u Blajburgu, istoričar Predrag Marković je rekao da ga to nije iznenadilo jer su hiljade žrtava na Blajburgu bili hercegovački Hrvati koji su posebno sentimentalni prema NDH i ustaškom pokretu.

„Najveći krivac za te žrtve su ustaše jer su oni žrtvovali svoje vojnike, ustaški komandanti su pobegli sa srpskim i jevrejskim zlatom, a ostavili su svoje obične vojnike. Današnji hrvatski nacionalisti zaboravljaju da su te ljude na Blajburgu žrtvovale njihove vođe“, naglasio je Marković.

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov rekao je da je očekivao da će Sarajevo dati adekvatan antifašistički odgovor na tako nešto, a koji se desio istog dana.

Raduje ga, dodaje,  da se ipak pojavio glas onih koji su protiv toga,  jednog ludila koje se preliva iz jedne druge države, iz Hrvatske u kojoj je započeta i traje ta priča o Blajburgu, a onda se odjednom preselila u BiH.

Marković je rekao da taj odgovor protiv mise za Blajburg veoma bitan jer pokazuje želju većine Sarajlija da definiše svoj identitet kao antifašistički.

Govoreći o antifašizmu Popov je rekao da se on donosi iz kuće ali se i unosi u kuću preko televizije, štampanih medija, propagande koju šalju  razni  političari i onda se  na osnovu toga stvara sasvim drugačija matrica razmišljanja.

„Fašizam ne da nije mrtav nego diže glavu i moramo ljudima, svojoj deci objasniti šta je fažizam, koje je zlo učinjeno u ime te ideologije“, rekao je Popov.

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare