Priština Kosovo i Metohija, Priština, reportaža,
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Popis stanovništva na Kosovu počinje 5. aprila i trajaće do 17. maja, potvrdio je direktor kosovske agencije za statistiku Avni Kastrati. Popis će se vršiti svakog radnog dana, osim ponedeljka. Preliminarni rezultati biće objavljeni nakon tri meseca. U popis stanovništa uključena je i dijaspora, koja će se izjašnjavati putem elektronskog formulara.

Kastrati je, kako piše Kossev, optimističan da će se popis stanovništa spovesti i na severu Kosova, iako je tokom prošle godine u više navrata odlagan.

Popis stanovništva 2011. nije sproveden na severu Kosova, jer su ga tadašnje vlasti bojkotovale.

Iako je opšte rasprostranjena inormacija da je popis bojkotovan i u sredinama na jugu naseljenim srpskim stanovništvom, Kastrati tvrdi da su Srbi na jugu ispunili konsenzus, nakon što je te 2011. godine produžen rok.

S druge strane, Kastrati je objasnio proces popisa stanovništa koji počinje za nedelju dana.

Popis će se raditi od 9.00 časova ujutru do pa sve do „zalaska sunca“, svakog dana u nedelji osim ponedeljka i vršiće se na jeziku ispitanika.Angažovano je 3.536 članova koji će da sprovedu popis, i 891 nadzornik koji će da nadgledaju proces. Oni će ujedno biti opremljeni „legitimacijom, torbom i prslukom sa logom“.

Istovremeno, svaki član angažovanog tima koji će vršiti popis imaće ajped za obavljanje intervjua.

Nakon popunjavanja upitnika, oni će ga predati, i kako navodi Kastrati, više neće imati pristup odgovorima.

Popis će se vršiti tako što će spomenuti angažovani članovi dolaziti na kućne adrese građana sa kojima će se prvenstveno raditi intervju.

Pomenuti intervju radiće se sa „glavom porodice“ – koji sadrži oko 150 pitanja, i koji će najduže trajati do 40 minuta.

Prilikom posete povodom popisa, u slučaju da je građanin odsutan, članovi su dužni da svoje kontakte ostave ispod vrata/na ulazu.

U ovom slučaju angažovani članovi u obavezi su da tri puta idu kod odsutnih građana da urade popis, ukoliko ih ne kontaktiraju putem kontakt telefona koji je ostavljen ispod vrata/na ulazu. S druge strane, građani imaju pravo da izaberu pravo doba dana za obavljanje popisa. Preliminarni rezultati biće objavljeni nakon tri meseca.

Novčana kazna od 2.000 evra po osobi ukoliko se građani ne registruju ili daju pogrešne informacije Kastrati je najavio i kazne za građane i to 2.000 evra po osobi, u slučaju da ne urade popis ili da daju pogrešne informacije – odgovore tokom intervjua.

Dijaspora se popisuje elektronski

Popis stanovništa obuhvata i dijasporu, i vršiće se elektronski. Kako precizira Kastrati, od 5. aprila na internetu će biti pokrenut poseban formular u koji će dijaspora moći da se registruje.

Naime, u pitanju je poseban obrazac, a ne obrazac koji će se koristiti za popis stanovništva.Ova vrsta onlajn prijave je slobodna za svakoga ko želi da se registruje kao dijaspora.

Kosovska agencija za statistiku će imati godinu i po dana da potvrdi podatke iz dijaspore, istakao je Kastrati.

Kastrati je ujedno kazao da će u saradnji sa lokalnim televizijama emitovati kampanju podizanja svesti o popisu stanovništva. Navodi da će neke poznate ličnosti (sportisti, umetnici, itd.) iz različitih zajednica biti deo kampanje.

Sa ovom kampanjom, kako je napomenuo, krenuće se pre popisa, ali nije naveo tačan datum i vreme. Do sada se sa srpske strane do sada se još niko nije izjasnio zvanično o ovom pitanju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar