Foto: TANJUG/ DOPISNIŠTVO KIM/bs

Grupa srpskih građana severnog dela Kosovske Mitrovice ponovo je podnela zahtev za pokretanje smene predsednika opštine Erdena Atića, po proceduri predviđenoj od strane ministarstva za lokalnu samoupravu vlade u Prištini.

Predsednik Skupštine opštine Severna Mitrovica Nedžat Ugljanin potvrdio je medijima da je zahtev podnet prema administrativnom uputstvu, nakon što je prvobitni zahtev odbijen, jer nije predat njemu, predsedavajućem lokalnog parlamenta.

Ugljanin tvrdi da neki uslovi koji su traženi u novom zahtevu nisu ispunjeni, te da će u roku od nekoliko dana odgovoriti na zahtev za pokretanje peticije za smenu Atića.

„Uvažen je njihov zahtev, kako je i sačinjen po administrativnom uputstvu. Imam rok od pet dana i možda ću čak i odbiti ovakvu vrstu zahteva, jer piše da nisu zadovoljni uslugama koje pruža opština. Taj deo nisu hteli da uklone. Imam pet dana i verovatno ću ga ponovo odbiti, ovakvog kako jeste“, rekao je Ugljanin.

Vlasti u Prištini sačinile su administrativno uputstvo za smenu predsednika opština albanske nacionalnosti na severu KiM, izabranih na vanrednim izborima uz bojkot Srba koji na tom području čine većinu stanovništva.

PROČITAJTE JOŠ

Prema uputstvu za pokretanje njihove smene potrebno je podneti zahtev, zatim potpisati peticiju, onda organizovati glasanje za smenu i na kraju organizovati nove izbore, podseća RTS.

U četiri opštine na severu Kosova i Metohije – Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku – predstavnici građana pokušali su u utorak da predaju zahtev za razrešenje albanskih gradonačelnika, onako kako je i predviđeno administrativnim uputstvom.

Centralna izborna komisija u Prištini saopštila je tada da su joj stigla četiri mejla, u kojima je u tri priložen obrazac za pokretanje zahteva za smenu predsednika opština u četiri opštine na severu Kosova i Metohije.

****

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar