Foto:Nova.rs;Tanjug Rade Prelic

U razgovoru za "Novu", Zdravko Ponoš, predsednički kandidat na nedavno održanim izborima i osnivač pokreta "SRCE", osvrnuvši se na događaje na Kosovu koji su obeležili prethodni mesec, rekao je da su sirene za uzbunu i barikade na putevima poslužile da bi Srbi sa olakšanjem prihvatili aranžman Vučić-Kurti.

Šef srpske države, tokom inicidenata na Kosovu, pojavio se u zgradi Generalštaba, a Ponoš to vidi kao pokušaj pravljenja drame.

„I Milošević je pred kraj, 1999. došao u Generalštab. Doduše Srbija je tada bila u pravoj drami, a Vučić je ipak samo kraljica drame“, naglašava on.

Pročitajte još...

Govoreći o situaciji na Kosovu i tenziji koja podizana putem režimskih medija, Ponoš je rekao da ne treba potcenjivati kapacitet ove ekipe dezerteta da, lečeći komplekse, ne stanu samo na vraćanju obaveznog služenja vojnog roka.

„Pušku bi u ruke turili naravno nekom drugom. U konkretnom slučaju ipak se radi samo o skretanju pažnje građana Srbije od ubrzanog siromašenja i afera koje drmaju vlast. Istovremeno sirene za uzbunu i barikade treba Srbe na severu Kosova, a i sve građane Srbije, da pripreme da sa olakšanjem prihvate bilo kakav aranžman Vučić – Kurti. A duge cevi to treba da odrade na albanskoj strani. Događaj koji pominjete podseća nas i na to ko su glavni multipraktik operativci režima SNS. Isti ljudi su oslonac režimu i za izborne manipulacije po Vojvodini i centralnoj Srbiji i za odbranu registarskih tablica pa makar samo na severu Kosova. Polusvet koji se obogatio uz ovaj režim ima državno obezbeđenje, leti po Srbiji privatnim helikopterima sa privatnih heliodroma, komunicira sa vrhom vlasti češće nego koalicioni partneri. Vlast koja ima takve partnere i koja neguje takav ambijent nije vlast ni od naroda ni od Boga. Džaba im crkvena ordenja“, kaže on.

„Jasenovac se ne poredi sa lokacijama za letovanje“

Ponoš smatra da je neprihvatljivo da se uopšte govori o tome da li predsednik Srbije može da poseti mesta masovnih stradanja Srba, ali da ta mesta ne bi trebalo da se koriste za postizanje jeftinih političkih poena i kao dimna zavesa za unutrašnje probleme.

Jasenovac Foto:TANJUG/ FOTO HINA/ ADMIR BULJUBASIC

„To nije mesto koje treba ni na koji način porediti sa lokacijama za letovanje. Jasenovac je ime koje ne treba spominjati uzalud. To je mesto koje duboko pomeri svakoga ko ga jednom poseti. Onaj ko Vulinu dodeli ulogu da promoviše srpski svet, Srbima ne čini dobro. Oni koji su bili na vlasti devedesetih i koje je 1995. godine na grčkim plažama uznemiravo neki maestral, danas nakon 27 godina busaju se u prsa. Uživljavaju se držeći patetične kvazipatriotske lekcije onima koji su preživeli Oluju. Čuli su takav govor već u Glini pred Oluju. To je onaj govor kojeg se Vučić sad odriče dok sličan u Novom Sadu sriče. E pa čak i oni koji su pre 27 godina iskusili Oluju i Miloševićevo gostoprimstvo imaju pravo danas da uživaju u maestralu gde god da požele kao i svi ostali. I onima koji su se brčkali 1995. a danas kao i pred Oluju srbuju ne duguju ama baš ništa. Ti isti bi i sutra da se zarati ponovo na sigurnom čekali mir pa da onda srbuju“, zaključio je naš sagovornik.

BONUS VIDEO Vučić: Moja dva greha su što sam želeo u Jasenovac i što sam „otvorio“ Oluju

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare