Zdravko Ponoš, gost, emisija Pregled dana Newsmax Adria
Zdravko Ponoš Foto: Newsmax Adria

Bivši načelnik generalštaba Vojske Srbije i lider pokreta Srbija Centar Zdravko Ponoš ocenio je da je mogućnost od oružanog sukoba na Kosovu „veoma mala“, ali uz dodatan oprez od incidenta u kojem bi situacija mogla ipak da eskalira.

„Mislim da i jedna i druga strana mlate sa vojnim ili paravojnim potencijalima, zabranjuju odlaske na godišnje odmore ljudima zaposlenim u sektoru bezbednosti, slikaju se po kasarnama, šalju duge cevi na teren i takve stvari. Mislim da je više demonstriranje sile za potrebe domaće javnosti ali ne treba smetnuti sa uma da dođe do nekog incidenta i da ta spirala ode u neželjenom pravcu“, kazao je Ponoš u intervjuu za Newsmax Adria koji prenosi Kossev.

Uticaj, kako je naveo, stranog faktora, to jest onih zemalja koje imaju jedinice i vojsku na Kosovu, razlog je da neće dozvoliti da „stvari odu u tom smeru“.

Za Zajednicu srpskih opština navodi da ukoliko i kada se bude formirala „malo šta od srpskog i malo šta od zajednice“ će biti, jer će ona tada biti prema kosovskom ustavu uspostavljena.

„Naši ljudi na Kosovu su u očajnoj situaciji. Priština se prema njima odnosi kao prema građanima drugog reda, Beograd se prema njima odnosi kao prema instrumentu unutrašnje politike u ostatku Srbije“, kazao je Ponoš.

BONUS VIRUS: Vučić: Situacija na Kosovu i Metohiji nikada složenija kao danas

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare