Zdravko Ponoš Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Predsednički kandidat na poslednjim izborima i osnivač pokreta Srbija centar – Srce, Zdravko Ponoš ocenio je na tribini u Kragujevcu da su poslednji izbori "ogolili i vlast i opoziciju", kao i da se vlast u Srbiji opredeljuje da bude autokratija u situaciji kada je svet u fazi ozbilljne prekompozicije, saopštio je danas Medijski tim tog pokreta.

Ponoš je ocenio da su se takve promene u dešavale 1914, 1941, 1989. ili 1999. godine i da neko pametan i promišljen može da surfuje na tom talasu i iskoristi da nadoknadi „sve što smo propustili a mi imamo šta da nadoknadimo“.

„Ovakve promene imali smo 1914., 1941., 1989., mi 1999. godine. Neko pametan i promišljen može da surfuje na tom talasu i iskoristi da nadoknadi sve što smo propustili a mi imamo šta da nadoknadimo. Sa ovom vlašću to nije moguće. Ova vlast se opredeljuje da bude autokratija. Vučić bi mogao da podeli odgovornost i u jednom momentu je izgledalo kao da on uvlači opoziciju u taj svoj ambijent. Sada izgleda da ih uvlači da bi ih potrošio. Kao što je potrošio i neke pre ovoga. I to je nešto u čemu organizacija, Srbija centar, koju sada gradimo, svakako ne bi bila spremna da učestvuje“, rekao je Ponoš.

Ponoš je ocenio i je da je svako ko veruje da će Vučić dozvoliti da u njegovoj Skupštini neka opozicija ima predlog koji će biti prihvaćen samo zato što je dobar, i da će zbog toga dobiti podršku Srpske napredne stranke, u najmanju ruku naivan.

„Tu podršku možeš da dobiješ samo ako napraviš neki prethodni dogovor sa Vučićem za neku drugu stvar, da ti njemu napraviš neki ustupak. Od toga Srbiji neće biti bolje“, rekao je Ponoš, koji je bio jedan od učesnika tribine „Građani i vlast: Kako i zašto se za sve pita jedan čovek“ u organizaciji nedeljnika Vreme i portala Glas Šumadije.

On je ocenio da je „hvatanje koraka sa Vučićem loše za Srbiju“ i to, kako je rekao, ne može da izađe na dobro.

„To što Vučić od sto koraka, koji idu u lošem smeru, napravi nekoliko u dobrom, nije njegova namera, nego taktički gest. Ili je potrebno da završi neku jednokratnu stvar za sebe, ili svoju ekipu. I to nema veze sa dobrobiti za Srbiju. I ako je to tako, naivno je da mu se aplaudira za po neki od dobrih koraka u dobrom smeru. Ima jedino smisla da se ne napada, ali nema čemu da se aplaudira. I svako ko misli da će tim aplauzom da ohrabri Vučića da nastavi da hoda u pravom smeru, greši“, podvukao je on.

Bonus video: Ponoš predstavio pokret Srbija Centar

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare