Zdravko Ponoš Foto: Ivan Dinić/Nova S

Potpredsednik Narodne stranke Zdravko Ponoš izjavio je da ta stranka nije spremna da prihvati "papir evropskih posrednika" u dijalogu o izbornim uslovima, ali da je spremna za nastavak razgovora i stvaranje ambijenta za izborne uslove, zajedno sa evropskim posrednicima.

Ponoš je rekao u intervjuu za kragujevački portal „Glas Šumadije“ da je „papir evropskih posrednika“ napravljen „u mimohodu posle godišnjih odmora“, prenela je danas Narodna stranka.

„Mogli su taj papir, koji je pregled poznatih problema, da naprave i u avionu, kada su se vraćali iz Beograda. Oni sada i sami kažu da to nije sporazum, a nama sporazum treba“, rekao je on.

Ponoš je dodao i da je zato apelovao da su „potrebni pregovori vlasti i opozicije, a ne dijalog“.

„Potreban nam je sporazum u kojem se jasno kaže šta treba da se radi, kako se to implementira i ko kontroliše“, rekao je Ponoš.

Dodao je da je Narodna stranka spremna za nastavak razgovora s evroparlamentarcima.

„Bićemo spremni da razgovaramo 17. septembra, 18. septembra ili ’bilo kog dana u proljeću’, što bi rekao pesnik, ali nismo spremni da nam neko pošalje papir – uzmi ili ostavi. Praktično smo ostali na pozicijama našeg papira, koji smo zajedno sa partnerima, poslali evropskim posrednicima“, dodao je Ponoš.

On je naveo da će Narodna stranka intenzivirati razgovore sa kolegama iz drugih opozicionih stranaka sa kojima je saradjivala na sprovodjenju bojkota.

On je istakao da se „izbori ne mogu bojkotovati unedogled“, ali i da je bojkot sredstvo da se dodje do cilja, a cilj je, kako je naveo, „unormaliti Srbiju“.

„Ako bude bojkota, neće biti kao prošli. Nemamo taj luksuz da još jednom ostanemo kod kuće. Ili smo na biračkim mestima, ili smo na ulici“, rekao je Ponoš.

On je dodao da čak i ako se „oko svega postigne dogovor“ do kraja septembra, da opozicija ideju bojkota „nikako ne bi smela da ostavi po strani“.

„Opozicija mora da drži prst na obaraču. Taj obarač se zove bojkot. Jer, čak i da se dogovorimo da postoje kontrolni mehanizmi, evropski nadzor, ne možemo se uzdati da će ova vlast poštovati dogovor“, rekao je on.

Naglasio je da neprekidno mora da se priča o bojkotu. ;Neprekidno mora priča o bojkotu, da bude na stolu i opozicija, (da) u slučaju da se dogovor prekrši, bude spremna da izadje na ulicu i pozove narod na ulicu“, naveo je Ponoš.

On je rekao da, ako opozicija izadje na izbore, nema uslova za nadgornjavanje unutar opozicionog bloka, i da Narodna stranka zastupa stav da je najbolje rešenje po jedna lista i za beogradske, republičke i predsedničke izbore.

„Mislim da ne pije vodu ideja da u Beogradu idemo zajedno a odvojeno na drugim nivoima izborima“, rekao je on.

Dodao je da misli ; da „nisu ljudi raspoloženi za finese da razvrstavaju tri papira koja dobiju“.

„Važno je da pošaljemo poruku da smo spremni da postavimo front prema ovom režimu, da na jednoj strani budu oni koji su spremni da Srbiju menjaju na bolje, na drugoj oni kojima je sasvim dobro, kakvih je malo. Više je onih koji se nadaju da će i njima biti dobro i to je glasačko telo koje treba okrenuti“, rekao je Ponoš.

Upitan od koga Srbiji preti ratna opasnost, koju vlast potencira u poslednje vreme, Ponoš, koji je i bivši načelnik Generalštaba Vojske Srbije, odgovorio je da Srbiju „vojno ugrožavaju predsednik Srbije Aleksandar Vučić i njegovi ministri zaduženi za aparat sile“.

„Ako postoji vojna ugroženost, ona dolazi odatle. Na isti način kao što ekonomski Srbiju ugrožava ministar finansija Siniša Mali, ova gospodja koja deli komplimente predsedniku, guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković“, naveo je Ponoš.

Napravio je poređenje i sa epidemijom koronavirusa – „kao što ministar zdravlja Zlatibor Lončar i krizni štab Srbiju uništavaju zdravstveno“.

„Ministar zdravlja, kad god govori o epidemiji korona virusa, breca se na narod, kao da je narod kriv. Pa valjda su oni krivi što smo pali po broju vakcinisanih i podigli se po broju umrlih u odnosu na Evropu“, zaključio je Ponoš.

BONUS video: Vučić o Belivuku

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare