Majk Pompeo Foto: EPA-EFE/CHRIS KLEPONIS / POOL

Američki državni sekretar Majk Pompeo rekao je danas da Kosovo mora biti spremno da nastavi pregovore sa Srbijom što je pre moguće.

„Pozdravili smo odluku vaše vlade o ukidanju svih mera reciprociteta za srpsku robu, što je označilo ključni korak u ponovnom pokretanju procesa dijaloga“, naveo je Pompeo u pismu koje je uputio premijeru privremenih kosovskih institucija Avdulahu Hotiju, uz čestitke za njegov izbor.

On je u pismu istakao da SAD i dalje podržavaju Kosovo „u napredovanju u procesu potpune normalizacije odnosa sa Srbijom, fokusiranog na međusobno priznavanje“, što je, kako je rekao, od suštinskog značaja za Kosovo u smislu globalne integracije i ostvarivanja njegovog punog potencijala.

Hoti je na Tviteru objavio čestitku i naveo da je Priština opredeljena da blisko sarađuju i izrazio zahvalnost na, kako je rekao, „bezrezervnoj podršci u normalizaciji odnosa sa Srbijom, usmerenoj ka obostranom priznavanju“, preneo je Kosovo onlajn.

Pompeo je u pismu, koje je preneo Hotijev kabinet, čestitao i na „mirnom i demokratskom procesu formiranja vlade“.

On je pozdravio i posvećenost borbi protiv korupcije kao glavni prioritet Hotijeve vlade i obećao podrsku antikorupcijskim delovanjima, kao i drugim inicijativama koje imaju za cilj povećanje vladavine zakona i jačanje demokratskih institucija koje mogu “pružiti jednak tretman i pravdu za sve građane Kosova”.

„Zajedno ćemo prevazići pandemiju kovid-19 i izgraditi put za realizaciju ekonomskog potencijala Kosova. I dalje sam posvećen jačanju veza između naše dve države“, naveo je Pompeo u pismu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar