Tomas Vajc Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Kopredsednik Evropske zelene partije i poslanik u Evropskom parlamentu Tomas Vajc završio je nedavno posetu Srbiji. Njegovi domaćini u Beogradu bili su predstavnici inicijative Ne davimo Beograd, koji su ga bliže upoznali, pre svega sa ekološkim problemima. Vajc je za N1 rekao da je u Srbiji proveo tri dana i da je, osim Beograda, posetio jug Srbije.

„Utisak koji nosim jeste da mnogo više građana ustaje da se bori za svoja prava, transparentnost procesa i funkcionalne institucije. Zaista je ohrabrujuće videti koliko građana je spremno da podigne svoj glas“, rekao je Vajc u emisiji N1 Studio Live.

On je, komentarišući posetu Srbiji, ocenio da je zagađenje ogroman problem, ali ističe da je video i otpadne vode koje odlaze u reke.

„Mislim da je to nešto u čemu se kasni za evropskim standardima 30, 40 godina. Video sam i nelegalne deponije. To je nešto što mora hitno da se rešava i mora da ima podršku i Evropskog parlamenta u tom pogledu“, rekao je on.

Dodao je da u Srbiji postoje zakoni koji u praksi nisu implementirani i da su vladavina prava i funkcionalne institucije preduslov pre nego što se krene na rešavanje ekoloških problema.

Govoreći o bara Revi, Vajc je ocenio nezakonitu deponiju kao „skandal“ i konstatovao da je, srećom, tamo zaustavljeno odlaganje otpada. Kada je reč o projektu Rio Tinta, Vajc je rekao da je dobio dosta pritužbi građana.

„Oni se žale da postoji nedostatak transparentnosti u pogledu ovog projekta, da nema objašnjenja za građane. Moramo da se postaramo da projekat bude u skladu sa evropskim standardima i da sve ono što brine građane bude objašnjeno i regulisano „, kaže on.

Prema njegovom mišljenju, Srbija ide unazad u pogledu implementacije vladavine prava i zaštite okruženja.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar