Nedavne lokalne i parlamentarne izbore u Srbiji obeležile su ozbiljne nepravilnosti, uključujući kupovinu glasova, migraciju birača i punjenje glasačkih kutija, piše evropski list "Politiko", pozivajući se na izveštaj ODIHR-a.

Srpska napredna stranka (SNS) koja je sve skeptičnija prema EU osvojila je 46,8 odsto na izborima 17. decembra, dok je opoziciona koalicija Srbija protiv nasilja dobila 23,6 odsto. Hiljade ljudi je potom protestovalo zbog tvrdnji da je počinjena izborna prevara, piše „Politiko„.

Preliminarni izveštaj ODIHR

„Izborni dan je protekao glatko, ali su ga obeležili brojni proceduralni nedostaci, uključujući nedoslednu primenu mera zaštite tokom glasanja i prebrojavanja, česte slučajeve prenatrpanosti, kršenja tajnosti glasanja i brojne slučajeve grupnog glasanja“, navodi se u izveštaju sa izbora posmatračkog tela Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) – ODIHR.

Zabeleženi su slučajevi zastrašivanja i uznemiravanja građanskih aktivista i novinara. Posmatračka misija je takođe izrazila „ograničeno poverenje u informacije nacionalnih javnih emitera“, koji su svi provladini.

Iako se u izveštaju priznaje da je Srbija usvojila neke od svojih prethodnih sugestija u vezi sa izbornim zakonodavstvom 2022. godine, druge preporuke „nisu dovoljno adresirane“, uključujući one koje se odnose na „obezbeđivanje jednakih uslova za igru“ ili „sprečavanje zastrašivanja i pritiska na birače“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji teži dobrim odnosima i sa Rusijom i Kinom, kao i sa EU, podneo je ostavku na mesto predsednika SNS u maju i nije se kandidovao na parlamentarnim izborima. U izveštaju se, međutim, navodi da Vučić i dalje „preuzima centralnu ulogu u kampanji kroz intenzivno učešće u događajima SNS-a, televizijskim nastupima u kampanji i bilbordima“.

Prema posmatračkoj grupi, to je dalo prednost Vučićevoj stranci.

„Svi nacionalni kanali su pokrivali aktivnosti kampanje u skladu sa zakonom, ali je pozitivno izveštavanje o predsedniku i vladajućim partijama dominiralo u programima većine emitera“.

Izveštaj su preneli i provladini tabloidi, koji su tvrdili da su rezultati potvrdili legitimitet vladajuće partije.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Ovaj izveštaj stavlja tačku na sve laži i gluposti o pokradenim izborima“, rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić.

Evropski parlament je 8. februara usvojio rezoluciju kojom se poziva na nezavisnu istragu izbora u Srbiji, koji su prema rečima nekoliko evroposlanika pali „ispod očekivanih standarda za zemlju kandidata za članstvo u EU“.

I Brnabić i Vučić su odbacili bilo kakvu međunarodnu intervenciju, nazivajući je kršenjem suvereniteta zemlje.

BONUS VIDEO Reagovanja da izveštaj OEBS-a

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar