Policija na KiM Foto:EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Policija Kosova ima saznanja da na teritoriji Kosova deluju "ilegalne grupe ili organizacije" iz Srbije, a Specijalno tužilaštvo iz Prištine vodi istragu protiv nekih od njih, potvrđeno je Radiju Slobodna Evropa (RSE).

Zbog istrage tužilaštva, kako su dodali u policiji, „ne mogu da iznose nikakve druge podatke u vezi sa ovim pitanjem“.

„Kosovska policija, u saradnji sa drugim bezbednosnim institucijama na Kosovu, kao i sa međunarodnim partnerima, obrađuje sve podatke u vezi sa ilegalnim grupama koje mogu da naruše javni red i bezbednost“, navodi se u odgovoru.

RSE se obratio i Specijalnom tužilaštvu, ali odgovor, kako su naveli, do objavljivanja teksta nisu dobili.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je krajem marta upozorio „da desetak ekstremno desničarskih organizacija iz Srbije pokušava da destabilizuje bezbednosnu situaciju na Kosovu,“ ali nije dao preciznije informacije, odnosno o kojim organizacijama se radi ili na koji način bi mogla da se izazive destabilizacija.

Ipak, otkrio je da se radi o organizacijama koje se javno aktiviraju na praznike kao što je 28. jun, kada se obeležava kosovska bitka iz 1389. godine.

RSE se obratio i Ministarstvu unutrašnjih poslova Kosova sa pitanjem da li je delovanje desničarskih organizacija iz Srbije zabranjeno na Kosovu i zatražilo spisak organizacija o kojima je govorio i kosovski premijer, ali odgovor nije stigao.

Sociolog religije iz Prištine Ismailj Hasan i Predrag Petrović iz beogradskog Centra za bezbedonosnu politiku su ocenili da desničarske grupe iz Srbije „mogu da doprinesu povećanju tenzija između Kosova i Srbije, a među narod da unesu dodatni nespokoj i brigu“.

Dvojica stručnjaka, kako je naveo RSE, podvlače i da se delovanje ekstremno desničarskih grupa iz Srbije dovodi u vezu sa ratom u Ukrajini, koji je počeo krajem februara nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin naredio vojnu operaciju.

U Srbiji, kako je podsetio RSE, postoji niz organizacija koje svoje delovanje vezuju za Vidovdan, odnosno 28. jun kada se obeležava godišnjica od kosovske bitke iz 1389.

Većina njih, kroz neke svoje aktivnosti, deluje i na Kosovu.

Tako Pokret „1389“ svake godine organizuje dolazak Srba na Gazimestan 28. juna, kada se na Kosovu obeležava godišnjica Kosovske bitke.

Inače, 28. jun je i praznik Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Osim pokreta „1389“, RSE je identifikovao još neke organizacije, koje se uklapaju u opis „ekstremno desničarskih organizacija, koje imaju srednjovekovni duh mističnog pravoslavlja“, kako ih je nazvao kosovski premijer.

Pokret za odbranu Kosova i Metohije je formiran 2020. dok je povereništvo otvoreno i na samom Kosovu početkom ove godine.

Kako je tada saopšteno iz te organizacije, „povereništvo će raditi na očuvanju pokrajine u sastavu Srbije“.

Početkom marta je taj Pokret uputio „apel za podršku Rusiji“, osuđujući to što je Srbija podržala Rezoluciju UN, kojom se osuđuje agresija na Ukrajinu.

Da su barikade na severu Kosova „inspiracija“ desničarskih organizacija pokazuje i podatak da je Pokret Srpski sabor Zavetnici početkom 2012. osnovala grupa ljudi koja je bila na barikadama na severu Kosova.

Međutim, taj Pokret je u avgustu 2019. postao politička stranka pod nazivom Spska stranka Zavetnici.

„Zavetnici“ redovno održavaju proteste u Beogradu protiv festivala kosovske kulture „Mirdita, dobar dan!“.

Neke organizacije, prema RSE, deluju kao humanitarne, ali takođe organizuju „Vidovdanske akcije“ povodom obeležavanja godišnjice bitke na Kosovu.

Jedna od njih je „Srbi za Srbe“ i organizacija „28. jun“.

BONUS VIDEO: Početak sastanka Vučić – Kurti

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar