Pavle Grbović Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Pokret slobodnih građana (PSG) zatražio je večeras hitnu reakciju policije i pravosuđa povodom "neonacističkog pira" u Novom Sadu kojim je kako su naveli, obeležena godišnjica smrti predsednika srpske Vlade tokom Drugog svetskog rata, Milana Nedića.

Iz PSG su ocenili da je „nedopustivo da državni organi u demokratskom i antifašističkom društvu, kakvo je srpsko, ostanu nemi na veličanje takvog kvinslinga iz Drugog svetskog rata kakav je bio Milan Nedić“.

„Slavljenje fašističke ideologije koju je Nedić dosledno sprovodio, saradjujući sa nemačkim okupacionim snagama u masovnom ubijanju i progonu gradjana Srbije, organizovanju koncentracionih logora i, naročito, istrebljenju Jevreja, predstavlja još jedan pokušaj revizije istorije i negiranja istorijskih činjenica o sramnoj ulozi ove srpske vlade i njenih oružanih snaga u Drugom svetskom ratu“, stoji u saopštenju.

Novosadska policija sprečila je ranije danas grupu od oko 50 ekstremnih desničara, koji su sledbenici ideologije predsednika kvislinške Vlade Srbije i nacističkog kolaboracioniste iz Drugog svetskog rata Milana Nedića, da odu do Omladinskog centra CK 13, u kojem Antifašistička akcija Novog Sada organizovala sastanak.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar