Foto: Nova.rs

Čak i ako izmene Zakona o eksproprijaciji, koje je najavio Aleksandar Vučić, budu prihvatljive, to ne znači da će protesti u Srbiji biti okončani. Savo Manojlović iz organizacije “Kreni - promeni” za list “Nova” podseća da je neophodno promeniti i Zakon o referendumu, dok Nebojša Zelenović, NDBG i Aleksandar Jovanović Ćuta na spisak zahteva stavljaju još dva - smenu Olivere Zekić i članova Saveta REM-a i brisanje plana o otvaranju rudnika Rio Tinta.

Ogroman broj ljudi širom Srbije blokirao je velike saobraćajnice, a najveći broj građana okupio se u Beogradu, gde su demonstranti blokirali auto – put, most Gazelu, Brankov most, Slaviju… Demonstranti zahtevaju povlačenje zakona o eksproprijaciji i referendumu.

Iako su predstavnici vlasti prethodnih dana ove proteste nazivali i “fašističkim”, pred delom zahteva već posle drugog protesta odlučili su da popuste. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u subotu je izjavio da će predložiti da se naprave Izmene i dopune zakona o eksproprijaciji, koji bi po hitnoj proceduri ušao u Skupštinu.

„Ako možemo da se dogovorimo sa tim izmenama sa ljudima odavde možemo, ako ne, da vratimo stari zakon, kao da nema nikakvih izmena, tako da de fakto taj zakon ne bi važio. Ja ne mogu da se igram s Ustavom, ali ovo što vam kažem nema filozofije i biće ispunjeno“, rekao je Vučić u razgovoru sa građanima u Gornim Nedeljicama i dodao da doneti zakon nije neustavan.

Već sutradan oglasio se i ministar finansija Siniša Mali, navodeći da će izmene Zakona biti na dnevnom redu Vlade već u četvrtak. Savo Manojlović iz organizacije “Kreni – promeni”, koji je i jedan od lidera protesta, navodi za naš list da je potrebno prvo videti te izmene, pa proglasiti pobedu. On kaže da čak i ako izmene budu prihvatljive, ostaje problem Zakon o referendumu.

“On je donet, ali mi od starta imamo jasne zahteve. Čak je i sam predsednik Republike u „Hit tvitu“ priznao da je problematično postojanje taksi na overu potpisa kada građani predlažu zakon”, ističe Manojlović. Upitan o novim zahtevima Zelenovića, NDBG i Ćute, on kaže da je zahvalan svim političkim grupacijama koji su podržali ove proteste, ali smatra da bi novi zahtevi mogli podeliti demonstrante.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

“Mnogi ističu nove zahteve. Ali ako krenemo da ispunjavamo svačije zahteve, opet ćemo se podeliti i razvodnjiti. Vrlo je bitno da ostanemo fokusirani i jedinstveni na ova dva zahteva. Kada njih dobijemo, to će akumulirati novu energiju i svaki politički ili građanski pokret može probati da artikuliše nove zahteve. Ali ‘ajde da prvo uzmemo pobedu koja nam se nalazi na dohvat ruke”, navodi Manojlović. Da protesti neće biti prekinuti juče je poručio Nebojša Zelenović, lider ZZS. On je na konferenciji za novinare naveo da postojećim zahtevima dodaju još dva koja se moraju rešiti po hitnom postupku.

“Desio nam se jedan važan i veliki dan i veliki uspeh za sve građane Srbije. Čestitamo svim građanima koji su rekli ‘ne’ (na protestu). Pored postojećih zaheva, mi danas dodajemo još dva – tražimo da se po hitnoj proceduri rudnik u Jadru potpuno izbriše, da ne postoji. Drugi zahtev je da se Olivera Zekić sa članovima REM-a momentalno smeni“, rekao je Zelenović i dodao:

„Ovo će biti jedna ozbiljna politička igra i ja pozivam sve građane da nam se pridruže jer se borimo za istu stvar: vodu, vazduh i zemlju“. Osim što je nepoznato kakve će izmene Zakona o eksproprijaciji predložiti vlast, nejasna je i procedura koju je najavio Vučić.

BONUS VIDEO: Pogledajte – predlozi iz Utiska nedelje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare