POKS
Foto: Za kraljevinu Srbiju

Član Predsedništva Pokreta obnove Kraljevine Srbije (POKS) Ljubinko Đurković rekao je danas da POKS zahteva od skupštinskog Odobra za bezbednost da po hitnom postupku formira radnu grupu za izradu zakona po kome bi vojni rok ponovo bio obavezan - ali i za žene.

„Tražimo da skupštinski Odbor za odbranu i bezbednost organizuje radnu grupu za izradu nacrta Zakona o vojnoj i materijalnoj obavezi. Predlažemo da u radnu grupu za izradu tog zakona pored narodnih poslanika, budu pozvani i predstavnici vanparlamentarnih stranaka koje to žele“, kazao je Đurković na konferenciji za novinare POKS-a.

On je naveo da su predstavnici tog pokreta spremni da odmah počnu sa radom u takvoj radnoj grupi.

„Predlažemo da se nakon izrade nacrta pokrene i javna rasprava, gde će se i nevladin sektor kao i šira javnost izjasniti o vraćanju vojnog roka. Kao i da se po okončanju javne rasprave zakon po hitnom postupku uputi u Skupštinu i da se potom narodni poslanici o njemu izjasne“, kazao je Djurković, a saopštio POKS.

Prema njegovim rečima, POKS bi u toj radnoj grupi tražio da regruti pored obaveznog roka od šest meseci imaju i neka prava koja do sada nisu imali, kao što je radni staž tokom služenja vojnog roka, ali i da vojnici koji odsluže vojni rok imaju pravo da se zaposle u državnoj administraciji, javnim preduzećima i lokalnim samoupravama.

„Vojnici moraju imati pravo i na vojničku platu tokom služenja vojnog roka i to u iznosu minimalne zarade. Svi vojnici tokom služenja vojnog roka moraju imati i pravo na besplatno korišćenje javnog saobraćaja u svim gradovima i međugradskom saobraćaju, stav je naše stranke „, rekao je Đurković.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare