Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Na Izbornoj skupštini Pokreta slobodna Srbija (PSS), koja je danas održana u Viševcu kod Rače, rodnom mestu vožda Karađorđa, izabrano je novo sedmočlano predsedništvo Pokreta, kao i članovi izvršnog odbora. Skupština je održana kraj Karađorđevog spomenika, a Pokret je doneo odluku da sedište te političke organizacije, iz Beograda premesti u Raču kod Kragujevca.

Politička decentralizacija i lustracija su osnovna polizašta PSS-a, poručila je novoizabrana predsednica predsedništva Lidija Martinović, dodajući da PSS, premeštanjem svog sedišta u Raču, pokazuje da je u
Srbiji svaki region podjednako važan.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Ona je istakla da je PSS simbolično krenuo iz Šumadije, iz rodnog mesta vožda Karađorđa, podsećajući da je upravo „odatle krenulo građenje civilizovane evropske Srbije koja teži napretku“, te da je sada vreme da se sa istog msta krene u „pravljenje nove Srbije“.

Ovaj Pokret je, kao deo Udružene opozicije Srbije, bojkotovao prošlogodišnje izbore, a iz predsedništva potvrđuju da se „nijednog trenutka nisu pomerili od politike koja se zalaže za demokratske izborne uslove i oslobađanje Srbije od diktatorskog režima“.

Martinović je navela da PSS zajedno sa partnerima sa kojima su bojkotovali izbore pripremaju platformu sa kojom će izaći pred javnost, kao i na pregovore između vlasti i opozicije uz medijaciju evroparlamentaraca.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

„Ne znamo šta će se desiti, ali ostajemo dosledni u borbi za izborne uslove, jer pod ovakvim uslovima ne vredi izlaziti na izbore“ podvukla je Martinović.

Izbornoj skupštini PSS-a prisustvovali su predstavnici srodnih političkih partija i udruženja građana, među kojima i predsednik i potpredsednik Narodne stranke Vuk Jeremić i Miroslav Aleksić. Govoreći o Udruženoj opoziciji, Jeremić je rekao da su stranke koje su bojkotovale izbore „prirodni saveznici na istoj strani“, te da će tu i ostati sve dok „ne oslobode Srbiju“.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

„Ovo što danas imamo u Srbiji, to je u svakom smislu nazadno i opterećujuće. Ovakva vlast krade budućnost od nas i od naše dece. Tek kada ponovo budemo imali demokratiju u zemlji, tada ćemo u normalnom parlamentu razgovarati o tome kakvu politiku treba vodit“ poručio je Jeremić.

Miroslav Aleksić je naglasio da je u borbi protiv „diktatorskog režima“ potrebno jedinstvo političkih organizacija i građana, dodajući da „svi mi kao građani odlučujemo ko će i dokle će vladati“.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

„Vreme je da promenimo ovu vlast koja nas gura unazad. Ja bih voleo da to bude na izborima, demokratskim putemn, a mislim da u ovom momentu vlast odlučuje da li će se to završiti na ulici ili na izborima“ rekao je Aleksić.

U PSS-u ističu da je to „najbrže rastući pokret u Srbiji“ te da kroz delovanje svojih stručnih odbora zastupaju politiku koja će „vratiti poverenje građana“.

Na izbornoj skupštini za članove predsedništva izabrani su Zoran Maksimović, Branislav Jorgić (odbor za ekonomiju), Tijana Bajić (odbor za kulturu), Jovan Todorović, Saša Mladenović , Goran Herling (odbor za obrazovanje), a za predsednicu predsedništva izabrana je Lidija Martinović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar