Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Pokret "1 od 5 miliona" ocenio je danas da Savez za Srbiju (SzS) i druge opozicione organizacije ne bi u svoje redove trebali da primaju kompromitovane bivše članove vadajuće stranke, a da bi u suprotnom lustracija koju bi sprovodili "vrlo verovatno bila selektivna i ne bi se odnosila na one koji bi uspeli na vreme da prebegnu".

Predstavnici pokreta su pozdravili kreiranje „Bele knjige“ o korupciji u Beogradu, ali je postavio pitanje da li će se iz nje izbrisati biografije onih koji su članstovo u vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci (SNS) „zamenili za pristupnicu (SzS)“.

„Da li su ispitane biografije onih bivših kadrova SNS-a koji su, videvši da im brod tone, pohrlili u stranke sadašnje opozicije? Sigurno da ima i tu poštenih ljudi, ali razdvaja li se žito od kukolja? Tako bismo imali samo ‘prepakivanje’. Кao što je posle pada Demokratske stranke sa vlasti SNS postala sigurna kuća za razne Vesiće i Trivanke, tako bi i neka nova vlast otvorila svoja vrata za pranje biografija raznih Belića, Soča i njima sličnih.

Ponavljamo, tako se ne menja sistem“, navodi se u sapštenju.

Pokret 1 od 5 miliona je, kako se navodi, „postavio pitanje i o vremenskom opsegu „bele knjige“, s obzirom da je potpredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović rekao da će ona biti „osnova za utvrđivanje krivične odgovornosti gradskih funkcionera u prethodnih šest godina“.

„Zašto za samo posleđih šest godina? Zašto ne i ranije? Da li je to onda replika naprednjačke prakse, koja je, pak, replika njenih prethodnika, po principu ‘kažnjavamo samo one koji nisu naši i koji nisu iz našeg vremena’? Da li je to pravda postala selektivna?“, dodaje se u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar