Foto: Wikipedia

Pokret „1 od 5 miliona“ pozvao je građane Srbije na protest u Majdanpeku 5. aprila zato što je „vlast Srpske napredne stranke grad, stanove, vazduh i vodu poklonila kineskoj firmi zarad prljavog profita”, saopšteno je danas.

Predsednik Inicijativnog odbora tog pokreta u Majdanpeku Martin Bežinarević izjavio je da „građani cele Srbije treba da pokažu solidarnost sa Majdanpečanima“.

Bežinarević je podsetio da su pre mesec dana Majdanpečani zajedno sa opozicionim aktivistima blokirali zgradu opštine na sat vremena zahtevajući hitno rešavanje problema stanova rudarskih porodica, koje je režim „zajedno sa rudnikom prodao kineskoj kompaniji Ziđin za smešan iznos, ali očigledno debelu proviziju koja je završila u privatnim džepovima“.

„Nedelju dana kasnije otišli smo da pregovaramo sa predsednikom opštine Draganom Popovićem, ali on se ponovo sakrio od građana. Zato ćemo 5. aprila organizvati protest ispred opštine i nećemo mu dozvoliti da ponovo pobegne”, kazao je Bežinarević.

Zahtevi protesta baziraće se na tri glavna problema: rešavanje pitanja vlasništva stanova rudarskih porodica i davanje garancija da Ziđin neće moći da ih izbaci na ulicu, rešavanje problema enormnog zagađenja vazduha i vode kojim Ziđin truje Majdanpečane, i vraćanje preduzetnika u reprogram budući da ih je vlast usred pandemije, dok čak i ne mogu da rade, izbacila iz istog, navode iz Pokreta „1 od 5 miliona“.

Za ova tri problema na protestu će biti ponuđena i rešenja, a građani će biti pozvani da se o njima izjasne.

Protest je zakazan za 5. april u 14 sati ispred zgrade opštine, a pored Pokreta “1 od 5 miliona” prisustvo su najavili i Udruženje preduzetnika istočne Srbije, više ekoloških udruženja, kao i pojedine opozicione stranke i pokreti.

Bežinarević je optužio vladajuću Srpsku naprednu stranku da je Ziđinu „bukvalno dala Majdanpek na tacni, da sa njim rade šta god im padne na pamet“.

„Ovaj prljavi dil sklopili su u tajnosti, na najpodliji način prodali su naš grad. Ako im ovo prođe, onda će to nastaviti da rade i sa drugim srpskim gradovima, sa celom našom zemljom. Zato kažem – Srbija se danas brani u Majdanpeku. I zato je važno da svi naši ljudi, a ne samo Majdanpečani, 5. aprila budu zajedno na ulici”, kazao je on.

Dodao je da će se na samom protestu voditi računa o epidemiološkim merama.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar