1 od 5 miliiona Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Pokret "Jedan od pet miliona" je danas kritikovao gradsku vlast zbog izjava o posledicama požara na deponiji u Vinči po zdravlje ljudi.

Predsednica Zelenog fronta pokreta „jedan od pet miliona“ Snežana Nedeljković, je u saopštenju navela da su „bruka“ oni stručnjaci „koji imaju obraza da izjave da je juče samo sat vremena bila pojačana koncentracija pm čestica u Bulevaru despota Stefana“.

Nedeljković je navela i da je gradonačelnik Beograda (Zoran Radojičić) poručio građanima da zatvore prozore ako im smeta dim, i zapitala da li građani treba da prestanu da dišu „zato što je vlast koju on predstavlja nesposobna?“.

Prema njenim rečima, od pm čestica mnogo je opasnije što su se prilikom sagorevanja na deponiji „oslobodili kancerogeni gasovi“.

„Nije istina da će francusko – japanska kompanija „Beo čista“ očistiti postojeću deponiju, oni će napraviti spalionicu koja će takođe zagadjivati vazduh“, dodala je ona.

Nedeljković je rekla i da će „planina smeća visoka preko 40 metara ostati“ i da će se „i dalje povremeno samozapaljivati i gušiti Beograđane“!

Nedeljković je ukazala da je „rešenje u reciklaži, primarnoj selekciji otpada, i u upavljanju otpadom“.

„Treba nam Strategija o upravljanju otpadom kako bi se više recikliralo i otpad koristio kao resurs kao što rade uredjene države“, rekal je ona.

Prema njenim rečima, Slovenija reciklira 98 odsto otpada, a Srbija, sa više od 3.500 divljih deponija, pet odsto.

Ona je navela i da „30 godina vlasti ne daju da se napravi centar za reciklažu“ jer, kako je ukazala, „ne mogu da se dogovore ko će imati tapiju nad tim.“

„To možemo i moramo da promenimo. Svaki veći grad u Srbiji mora da ima svoj centar za reciklažu, ali i vlast koja će primorati neodgovorne pojedince da ga koriste“, rekla je Nedeljković.

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 
Facebook
 
Twitter
 
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar