Dragoljub Bakic
Dragoljub Bakić Foto:FoNet/Aleksandar Mijailović

Aktivisti Beograda i beogradski odbor stranke Zajedno pokrenuli su peticiju za imenovanje ulice u Beogradu po Dragoljubu i Ljiljani Bakić. Ova inicijativa dolazi kao odgovor na doprinos arhitektama koji su gradili i živeli za moderniji, a humani Beograd, grad po meri čoveka, a ne investitora.

Dragoljub i Ljiljana Bakić su nosioci mnogih priznanja za svoje profesionalno delovanje; od porodičnih kuća i stambenih kompleksa, preko državnih kancelarija i upravnih zgrada, sportskih centara, spomen domova i omladinskih naselja, do kongresnih centara i hotela, širom Evrope i Afrike.

Dobili su četiri nagrade Beogradskog salona arhitekture (1974, 1976, 1978 i 1991), od kojih je Hala Pionir osvojila nagradu na prvom Salonu arhitekture (1974). Dobitnici su brojnih nagrada Udruženja likovnih i primenjenih umetnika Srbije, a nose i veliku nagradu arhitekture za životno delo Saveza arhitekata Srbije za 1994.

Dragoljub je 20 godina bio predsednik Suda časti Saveza arhitekata Jugoslavije i Srbije. Bio je član Akademije arhitekture Srbije, Saveza arhitekata Srbije, Instituta arhitekata Zimbabvea, počasni član Instituta za arhitekturu Indonezije i Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS).

Bakićeva arhitektura je uvek imala jednu premisu i nit, a to je da je bila okrenuta čoveku. Stvarana je sa idejom boljeg, pravednijeg i humanijeg sveta. To je sušta suprotnost od današnje proždiruće gradnje, iza koje stoji ideja pohlepe i brutalnog profita.

Osim toga, Dragoljub Bakić je bio i neumorni aktivista, dobri duh grada, tvrđava čovečnosti, spomenik pravdoljubivosti, stvaralac jednakosti, ali nikad konačan, uvek u nastajanju i iznova originalan, kao najbolja umetnost i najbolja arhitektura. Takvim ga moramo pamtiti.

Dragoljub Bakić je bio arhitekta uspravnog života i heroj čovečnosti, do poslednjeg dana na terenu, gde god se gazio javni interes.

Peticija se nalazi na sledećem linku:

https://www.peticije.online/za_bakievu_ulicu_potpii_da_beograd_dobije_ulicu_dragoljuba_i_ljiljane_baki.

BONUS VIDEO: Pokrenuta inicijativa da Bakić dobije ulicu 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar