Dnevnik Foto:Nova S

Novosadska opozicija koju čine Akcija progresivne Vojvodine, Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana, Pokret za preokret, Stranka slobode i pravde i Zajedno za Novi Sad, oglasila se povodom informacije iz Pokrajinske vlade o radovima na sanaciji zgrade Banovine.

Njihovo saopštenje prenosimo u celosti.

„Putem medija saznali smo da su završeni radovi na sanaciji Banovine o trošku investitora koji je oštećenja izazvao i da ‘je posao bio vredan oko 850.000 dinara’ (nepunih 7000 evra).

Na osnovu podatka o ceni radova, svima je jasno da nije urađena nikakva ozbiljna sanacija i da su radovi bili kozmetičke prirode, poput krečenja i slično. To sigurno nije dovoljno da se otklone razlozi zbog kojih je građevinska inspekcija u novembru 2022. proglasila zgradu nebezbednom za boravak ljudi, a u izdatom rešenju konstatovala da je ‘ugrožena stabilnost objekta’.

Elaborat o nastaloj šteti i merama sanacije koji je izrađen na zahtev Pokrajinske vlade do danas nije obelodanjen, i pored upućenog Zahteva za dostupnost informacija od javnog značaja, što je indikacija da i on potvrđuje kako je šteta na zgradi Banovine veća nego što tvrde lokalni čelnici Srpske napredne stranke i da pokrajinska vlada namerno prikriva ove činjenice.

Pročitajte još:

Da podsetimo, oštećenja zgrade Banovine nastala su kao posledica radova na izgradnji podzemne garaže Banovina, koja se gradi nelegalno jer važeća dozvola od Uprave za urbanizam nije izdata u skladu sa zakonom, zbog čega će krivično odgovarati počinioci.

Direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture obavestio je javnost u pisanoj izjavi da ta ustanova nije izdala neophodnu saglasnost za početak radova na zaštićenoj okolini Kompleksa Banovine, koji uživa status spomenika kulture.

Čelnici SNS-a su, međutim, više puta pokušali da obmanu javnost plasirajući dezinformacije kako je reč o manjim oštećenjima koja su planirana projektom, što je demantovano navodima građevinske inspekcije koja je izvršila uviđaj.

Stoga zahtevamo da sadržaj Elaborata o nastaloj šteti i merama sanacije bude dostupan javnosti kako bi građani i sami mogli da se uvere u kavom je stanju jedna od najznamenitijih građevina Novog Sada. Zahtevamo, pored toga, da se pod hitno zaustave radovi na izgradnji garaže koja se gradi bez validne dozvole i da tužilaštvo pod hitno pokrene postupak po osnovu krivične prijave koju su 16. decembra 2022. protiv svih odgovornih za ovaj sramotni događaj podneli narodni poslanici Anna Oreg i Janko Veselinović.

Akcija progresivne Vojvodine
Demokratska stranka
Pokret slobodnih građana
Pokret za preokret
Stranka slobode i pravde
Zajedno za Novi Sad“.

BONUS VIDEO: Opozicija o, kako tvrde, dodatnim nelegalnim privatnim objektima Šapića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar