Foto: Ambasada Švedske; Shutterstock

Poslednjeg dana juna, Švedska završava predsedavanje Savetom Evropske Unije, kada tu ulogu preuzima Španija. Ambasadorka ove zemlje u Srbiji Anika Ben David, istakla je da Švedska podržava Srbju na putu ka Evropskoj Uniji i da je ova zemlja tokom svog predsedavanja “ispunila cilj o nastavku jedninstva EU”.

Ambasadorka Švedske Anika Ben David je u saopštenju povodom završetka mandata o predsedvanju Švedske Savetom EU, naglasila da se ono u Srbiji završava posle tragičnih i dramatičnih događaja koji su duboko uticali na srpsko društvo.

Ona je saopštila da je Švedska jedan od najvećih donatora Srbije na njenom putu ka EU i najveći bilateralni partner Srbije u oblasti reforme životne sredine.

Foto: Ambasada Švedske

“U okviru političkog dijaloga Srbije i Švedske koji je u toku, ministar spoljnih poslova Švedske Tobijas Bilstrem posetio je Beograd u aprilu. Takođe smo imali čast da primimo ministarku za evropske integracije Tanju Miščević, ne samo jednom, već dva puta, u Stokholmu, kao i zamenika ministra spoljnih poslova Gorana Aleksića. Sada predajemo predsedavanje Španiji u trenutku snažnog angažmana za proširenje EU. Snažno ohrabrujemo Srbiju da iskoristi ovu priliku koja bi mogla da ubrza njeno članstvo u EU”, izjavila je ambasadorka Anika Ben David.

Jedinstvo EU prema sankcijama Rusiji

Ambasadorka je naglasila da se predsedavanje Švedske Savetom EU odvijalo u “vremenima bez presedana” koje je obeleženo snažnom ruskom invazijom na Ukrajinu, čime je, kako kaže, efektivno okončan postojeći evropski bezbednosni poredak.

Ukazala je da su švedski prioriteti tokom predsedavanja bili usmereni na pomoć Ukrajini i zagovaranje vrednosti koje inače Švedska promoviše u EU.

“Najvažniji cilj švedskog predsedavanja EU bio je da podrži Ukrajinu na svaki mogući način i da održi jedinstvo EU. Jasno smo stavili do znanja da ćemo biti uz Ukrajinu koliko god bude potrebno. Ekonomija EU je izuzetno dobro uspela da se prilagodi šokovima izazvanim ruskim agresorskim ratom. Zemlje EU su takođe uspele drastično da smanje  potrošnju ruskog gasa, čime je smanjen priliv gotovine u rusku ratnu mašinu“, izjavila je ambasadorka.

Anika Ben David
Anika Ben David Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC

Ona je podsetila i da je Švedska tokom predsedavanja, bila usmerena na to da EU učini bezbednijom, zelenijom i slobodnijom.

„Ponosna sam što je Švedska ispunila svoj najvažniji cilj tokom svog predsedavanja, da održi istorijsko jedinstvo između 27 država članica protiv Rusije. Usvojili smo i nove, oštrije propise za industrijsko zagađenje kao jednu od centralnih uloga vrednosti EU. Tokom našeg predsedavanja, Švedska je naporno radila na promovisanju demokratije, ljudskih prava, vladavine prava, a promovisali smo i održivost i zelenu agendu”, zaključila je ambasadorka Anika Ben David, povodom završetka predsedavanja Švedske Savetom EU.

BONUS VIDEO: Vojislav Milovančević – mlake reakcije EU zbog dešavanja na Kosovu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar