Foto: OZAN KOSE / AFP / Profimedia; Filip Kosnet

Američki ambasador u Prištini Filip Kosnet izjavio je da ambasada i njeni partneri podržavaju ubrzano sprovođenje sporazuma postignutog u Vašingtonu.

Kosnet je ocenio da ignorisanje ekonomije i koristi građana otežavaju napredovanje.

„Američka ambasada i njeni partneri u Vašingtonu nastavljaju punom brzinom da pružaju podršku Kosovu i Srbiji u primeni Vašingtonskog sporazuma, s obzirom na to da je poboljšanje života običnih građana od suštinske važnosti za izgradnju ekonomije regiona“, rekao je Kosnet na virtuelnom sastanku sa predstavnicima Američke privredne komore u Prištini, prenosi RTS.

Prema Kosnetu, ekonomija regiona je jedan od razloga „zašto se sporazum toliko fokusira na modernizaciju infrastrukture, jer olakšava kretanje ljudi i robe preko granica, što je ključno za otključavanje potencijala regiona“.

Naveo je da se „Kosovo nalazi na sredini karte Balkana“ i da je „kosovskim susedima potrebno Kosovo isto koliko i Kosovu njegovi susedi, za izgradnju regionalne ekonomije i izgradnju regionalne infrastrukture“.

Američki ambasador je zaključio da je važno da na „Kosovu prevaziđu rezervisanost prema CEFTA-i i mini-Šengenu i radu sa svojim regionalnim partnerima“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar