Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Nedavno istraživanje Demostata sprovedeno u Beogradu u vezi izbora koji nas očekuju u aprilu 2022. godine pokazalo je da većina ispitanika smatra da su šanse opozicije u udruživanju.

Nedavno istraživanje Demostata sprovedeno u Beogradu u vezi izbora koji nas očekuju u aprilu 2022. godine pokazalo je da većina ispitanika smatra da su šanse opozicije u udruživanju. U ovonedeljnom podkastu Danasa autor Vojislav Stojsavljević ugostio je politikologa Bobana Stojanovića i Dušana Spasojevića, vanrednog profesora na Fakultetu političkih nauka, sa kojima je razgovarao o šansama opozicije na predstojećim izborima.

Prema pomenutom istraživanju Demostata, većina ispitanika smatra da postoji mogućnost da opozicija odnese pobedu u Beogradu, ali samo ako bi se sabrali rejtinzi svih opozicionih stranaka, odnosno formirala koalicija. Na pitanje koliko je verovatno da se to dogodi i ako se opozicija stvarno udruži da li bi ti rejtinzi ostali nepromenjeni, Dušan Spasojević je istakao da opozicija ima veću šansu na beogradskim izborima u odnosu na predsedničke i parlamentarne.

„Ta šansa nije tako izvesna, nije jedan kroz jedan. Istraživanje Demostata pokazuje da opozicija ima određenu šansu, a da li će je iskoristi zavisi od mnogih drugih stvari – kako će se organizovati, da li će biti rasipanja glasova, da li će uspeti da izvuče sve svoje birače, ali i od koalicionih aranžmana“.

Boban Stojanović se složio da se čini da je situacija neizvesna, ali je potom istakao da on na mestu opozicije ne bi bio preterano zadovoljan, te da bi članovi iste trebalo da vide razultate kao nešto loše i razmotre šta bi mogli da promene.

Opširnije čitajte na portalu „Danasa“, a podkast pogledajte u videu ispod.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare