Foto:TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i evropski komesar za proširenje Oliver Varheji krenuli su nešto posle 12 časova vozom iz stanice u Prokop ka Ripnju, na železničkom pravcu buduće brze pruge Beograd - Niš, za koju će nešto kasnije biti potpisana prva tranša investicionog granta EU.

Vučić je Varheiju rekao da će izgradnjom ove brze pruge biti moguće putovati od Niša do Novog Sada za samo tri sata, a od Budimpešste do Niša za oko četiri i po sata.

Vučić je upoznao Varheija sa aktuelnim železničkim projektima u Srbiji.

Pročitajte još...

Predsednik Vučić i Varheji će zatim ceremonijalno potpisati prvu tranšu investicionog granta za deonicu Beograd-Niš u okviru finansijskog paketa za železnički Koridor 10.

Tokom vožnje će biti održan i sastanak članova delegacija Srbije i EU.

Sporazum koji se danas potpisuje odnosi se na gradnju deonice Stalać – Đunis, na trećoj etapi, koja će se prva raditi, jer je za tu deonicu idejni projekat već završen i odobren, a reč je o 17,7 kilometara pruge.

Na pruzi Beograd – Niš, koja će se nastaviti na brzu prugu Beograd – Budimpešta, planirano je da se vozovi kreću brzinom od 200 kilometara na čas.

Potpisan grant EU za brzu prugu BG-Niš od 600mln €

Prvu tranša investicionog granta za izgradnju brze pruge Beograd-Niš od 598 miliona evra, u okviru finansijskog paketa za železnički Koridor 10, potpisan je danas u vozu u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i evropskog komesara za proširenje Olivera Varheija.

Sporazum su potpisali šef regionalnog predstavništva Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan Alesandro Bragonzi i ministar građevinarstva Goran Vesić.

Nakon potpisivanja Vučić se zahvalio EU rekavši da je 600 miliona najveći bespovratni iznos koji je Srbija dobila.

Sporazum se odnosi na gradnju deonice Stalać – Đunis, na trećoj etapi buduće brze pruge, koja će se prva raditi, jer je za tu deonicu idejni projekat već završen i odobren.

Deonica Stalać – Đunis je duga 17,7 kilometara pruge.

Brza pruga Beograd – Niš biće duga 230 kilometara, a završetak radova se očekuje 2029. godine.

Izgradnja će se odvijati u tri etape i to: Beograd – Velika Plana, Velika Plana – Paraćin, Paraćin – Niš.

EU će obezbediti finansijski paket uod 2,2 milijarde evra: EIB će obezbediti 1,1 milijardu evra, EBRD 550 miliona, donacija EU je 598 miliona evra, (sada odobreno 265 miliona).

Na brzoj pruzi Beograd – Niš se očekuje 2,3 miliona putnika godišnje.

Potpisivanju je prisustvovala i ministarka za evrointegracije Tanja Miščević.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar